Osobe koje hodaju brže, žive duže.

Naučnici Univerziteta u Picburgu otkrili su da ako za sekundu pređete metar, imate daleko veće šanse da doživite poznu starost.
Naučnici Univerziteta u Picburgu otkrili su da ako za sekundu pređete metar, imate daleko veće šanse da doživite poznu starost.

"Telo bira brzinu hoda koja mu najviše odgovara. Način na koji se ljudi kreću i brzina kojom hodaju govori o njihovoj energiji, koordinaciji, radu kardiovaskularnog, nervnog i mišićno-koštanog sistema. Brzina kretanja je zapravo pokazatelj zdravstvenog stanja osobe. Ukoliko sada izađete i počnete brzo da hodate to ne znači da će vam samo to pomoći da živite duže", rekla je Stefani Studenski, naučnica koja je učestvovala u istraživanjima, a piše Blic Žena.

Ona je obrazložila da se na osnovu brzine hoda ispitanika na traci od četiri metra može s preciznošću utvrditi trajanje njihovog života u periodu od 10 godina.

Brzina hoda osoba prosečnog životnog veka je oko 0,8 metara u sekundi.

Istraživanje je bazirano na devet ranije urađenih studija u kojima su analizirane brzina kretanja ljudi, pol, starost i indeks telesne mase.
  • 03.02.2011 14:49
    "Može se s preciznošću utvrditi trajanje njihovog života u periodu od 10 godina." Pa ja mislim da je u periodu od deset godina trajanje života deset godina. Ali možda i grešim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.