Svetski dan borbe protiv raka

U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod 33.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 21.000 ljudi.
U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod 33.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 21.000 ljudi.

U svetu se danas obeležava Svetski dan borbe protiv raka, a stručnjaci upozoravaju da umerena fizička aktivnost 150 minuta nedeljno može da smanji rizik od raka dojke i debelog creva, objavljeno je na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Takođe se upozorava da je fizička neaktivnost četvrti vodeći faktor rizika za sve smrtne slučajeve, a da 31 odsto svetske populacije nije fizički aktivno.

Tokom 2008. godine, skoro 460.000 žena u svetu umrlo je od raka dojke, dok je blizu 610. 000 muškaraca i žena umrlo od kancera debelog creva.

Neki od faktora rizika su nezdrav stil života, konzumiranje cigareta, različite infekcije, genetski faktor, fizička neaktivnost, preterana izloženost sunčevoj svetlosti i prekomerna telesna težina.

U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod 33.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 21.000 ljudi, izjavila je Tanjugu dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona je dodala da je kod žena najučestalije obolevanja od raka dojke, potom debelog creva i grlića materice, po čemu se nalazimo "među vodećim evropskim zemljama".

Što se tiče muškaraca, oni najčešće boluju i umiru od karcinoma pluća, prostate i debelog creva.

Ona je rekla da se zdravim stilovima života i redovnim odlaskom kod lekara ova bolest može u velikoj meri sprečiti, istakavši da je rak u 90 odsto slučajeva izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi.

Dr Jovićević je navela, da međutim, ohrabruje činjenica da zahvaljujući brojnim kampanjama raste svest kod građana o značaju preventivnih pregleda, pa je tako primećeno da sve veći broj ljudi dolazi radi kontrole, a ne samo kada oseti tegobe.

Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti, rečeno je ranije na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prilikom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Preventivne aktivnosti trebalo bi intenzivirati, a devojke uzrasta od 19. do 25. godine trebalo bi bar na svake dve godine da posete ginekologa, a nakon 25. jednom godišnje.

Samo 20 odsto žena dolazi redovno na ginekološke preglede, a veoma je važno da se taj broj poveća kako bi se ta bolest sprečila, tvrde stručnjaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).