Crna čokolada zdravija od voća

U tamnoj čokoladi se jednostavno nalazi više zdravih biljnih sastojaka i antioksidanata gledano gram za gram u odnosu na voće.

U tamnoj čokoladi se jednostavno nalazi više zdravih biljnih sastojaka i antioksidanata gledano gram za gram u odnosu na voće.

Američki istraživači su došli do zaključka da svoje zdravlje možemo da poboljšamo uz pomoć tamne čokolade i to bolje nego voćem. Stoga uopštee čudi da se ova poslastica sve češće uvrštava u kategoriju superhrane. O čemu se zapravo radi? U tamnoj čokoladi se jednostavno nalazi više zdravih biljnih sastojaka i antioksidanata, i gledano gram za gram u odnosu na voće, čokolada debelo vodi po hranjivoj i zdravstvenoj vrednosti - više nego što se dosad uopšte mislilo, piše Daily Express.

Istraživači Centra za zdravlje i ishranu Hershey usoredili su kakao prah, sirovi sastojak čokolade, s prahom dobivenim od akai bobica, nara, borovnica i brusnica, poznatog supervoća, popularnog zbog svojih po zdravlje pogodnih svojstava.

Međutim, dobre vesti ne odnose se na vruću ili toplu čokoladu koja je obrađena. Otkriće naučnika može se interpretirati kao znak da se zrna kakaovca treba svrstati u kategoriju supervoća. Sastojci i spojevi u tamnoj čokoladi kvalitetni su kao i oni botanički koje nalazimo i voću, ako ne i kvalitetniji, kazala je Debra Miller, jedna od stručnjaka koji su učestvovali u istraživanju.

  • Па знала сам:

    10.02.2011 08:49
    Појешћу све колачиће... са чоколадицом...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.