Žene se teže oporavljaju od izlazaka

Žene će mnogo češće, nego muškarci, imati problema sa snom nakon večeri provedene u bančenju, prenosi istraživanje američkih stručnjaka.
Žene će mnogo češće, nego muškarci, imati problema sa snom nakon večeri provedene u bančenju, prenosi istraživanje američkih stručnjaka.

Iako je do sada bilo poznato da alkohol može da prvobitno pomogne da osoba utone u dubok san tokom prvog dela noći, nova istraživanja pokazuju da već u drugom delu dolazi do problema sa snom, zbog čega se ljudi najčešće bude.

Stručnjaci su otkrili i to da nakon večeri kada su konzumirale alkohol, žene često mogu da se probude sa zamućenim pogledom.

Do ovih saznanja, stručnjaci su došli tako što su u Bostonu regrutovali 93 zdrave odrasle osobe - 59 žena i 34 muškaraca - od 20 do 29 godina. Oni su u periodu od pola devet do deset uveče pili alkoholna i bezalkoholna pića sve dok ne bi dostigli nivo intoksikacije. Nakon toga, stručnjaci su nedgledali kvalitet njihovog sna od 11 uveče do sedam ujutru, a pri tom su ispitanici pre odlaska u krevet i nakon buđenja morali da popunjavaju upitnik.

Tako su stručnjaci i došli do saznjanja da žene koje prethodno veče provedu opijajući se imaju lošiji san, manje spavaju i bude se češće, nego muškarci.

"Ove promene mogu da budu povezane sa različitim načinom na koji metabolizam kod žena i muškaraca prima alkohol", rekao je profesor Tod Arnedt, sa univerziteta za psihijatriju i neurologiju na univerzitetu Mičigen, koji je i vodio istraživanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.