Jedna strana lica stari brže od druge

Jedanaestogodišnja Kristin Hanikat iz Južne Karoline pati od retke bolesti, zbog koje joj jedna strana lica izgleda starije od druge.
Jedanaestogodišnja Kristin Hanikat iz Južne Karoline pati od retke bolesti, zbog koje joj jedna strana lica izgleda starije od druge.

Učenica iz Čajna Grouva pati od Pari-Rombergovog sindroma, što znači da njen imunološki sistem napada sam sebe i uništava joj jednu stranu lica.

Prvi znaci bolesti pojavili su se kada je Kristin imala pet godina, i tada je njena majka Viki primetila da devojčica u vrhu čela ima sivu fleku i nešto nalik na modricu na vratu. Pedijatar je ženi rekao da su u pitanju obične mrlje od diskoloracije kože, i rekao da detetu daje kortizon, ali je ona "šestim čulom" predosetila da je u pitanju nešto drugo. Vremenom su roditelji počeli da primećuju preveliku asimetriju na Kristininom licu, pa ju je majka opet odvela kod lekara, i ovaj put upućena je kod genetičara koji je devojčici postavio dijagnozu.

Nada se za dete pojavila sa pionirskom operacijom kojom bi lekari mogli da joj rekonstruišu lice. Nakon dijagnoze lekari su Viki rekli da nema leka i da moraju da sačekaju da bolest završi proces uništavanja i tek dve godine kasnije moći će da joj operišu lice. Međutim, preduzimljiva majka nije želela da gleda kako imunološki sistem njenoj ćerki izjeda tkivo između mišića, kostiju i kože, pa je našla lekara koji je pristao da operaciju uradi odmah.

Prvom devetosatnom operacijom u novembru je tkivo koje je počelo da umire zamenio onim iz devojčicine zadnjice. Čekaju je još dve operacije kojima će joj hirurg rekonstruisati nos i vilicu. Ove operacije neće zaustaviti bolest, ali će lekar moći da kontroliše njene posledice.

"Moje dete je divno i sada želimo da pomognemo i drugoj deci", rekla je majka Viki, koja je osnovala neprofitno udruženje kako bi podržala drugu bolesnu decu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.