Utakmice bukvalno dovode do infarkta

Gledanje sporta na televiziji može biti opasno za osobe koje zbog bolesti srca imaju povećani rizik za srčani udar, prenose mediji.

Gledanje sporta na televiziji može biti opasno za osobe koje zbog bolesti srca imaju povećani rizik za srčani udar, prenose mediji.

Istraživači s University of Southern California su analizirali stopu smrtnosti u Los Angelesu u 2 sedmcie nakon odigravanja Super Bowla, najvažnije utakmice američkog fudbala u kojoj su 1980. i 1984. godine učestvovale ekipe iz tog grada.

Tako prikupljeni podaci su upoređeni s podacima za godine u kojima Super Bowl nisu igrale ekipe iz Los Angelesa.

Pokazalo se kako je nakon utakmice iz 1980. godine, u kojoj je tim iz Los Angelesa izgubio nakon preokreta, rezultirala 15 posto većom smrtnošću muškaraca i 27 posto većom stopom smrtnosti kod žena u naredne dve sedmice.

Rizik je bio najveći za osobe starije od 65 godina.

U Super Bowlu 1984. godine je pobedila ekipa iz Los Angelesa, što je dovelo do smanjenja stope smrtnosti u odnosu na ostale promatrane godine.

Istraživači pojašnjavaju kako navijači razvijaju emotivnu povezanost s timom za koji navijaju, što u slučaju poraza može dovesti do značajnog stresa.

To je posebno opasno za navijače s bolestima srca, pogotovo u kombinaciji s konzumacijom alkohola i masne hrane tokom gledanja utakmice, kažu naučnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.