Pića sa šećerom su loša za srce

Konzumiranje pića koja sadrže mnogo šećera povećava rizik za pojavu visokog krvnog pritiska, kažu stručnjaci.

Konzumiranje pića koja sadrže mnogo šećera povećava rizik za pojavu visokog krvnog pritiska, kažu stručnjaci.

Analize su pokazale da krvni pritisak raste sa svakom popijenom limenkom pića sa šećerom. Unos 335 mililitara zaslađenog voćnog soka ili gaziranog pića je dovoljan da poremeti ravnotežu u organizmu, potvrdilo je jedno istraživanje u kome je učestvovalo 2.500 osoba.

Naučnici veruju da previše šećera u krvi i krvnim sudovima može da poremeti nivo soli u organizmu. Za razliku od slatkih pića, ona koja nisu zaslađena i koja su dijetalna nemaju ovakav rizik.

Dijetetičar Viktorija Tejlor kaže da je najbolje da se izbegnu previše slatka pića jer ona povećavaju broj kalorija u ishrani, mogu da dovedu do gojaznosti i glavni su faktor za nastanak srčanih oboljenja. Verovatno nakon svih sprovedenih ispitivanja treba poslušati Američko udruženje za zdravlje srca iz koga poručuju da je preporučena doza gaziranih slatkih pića svega tri konzerve nedeljno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).