Žene sa lažnim osmehom izgedaju još jadnije

Ukoliko se pretvarate da ste srećni i "kiselo" se smešite izgledate mnogo jadnije, pokazala je nova studija. To se posebno odnosi na žene.

Ukoliko se pretvarate da ste srećni i "kiselo" se smešite izgledate mnogo jadnije, pokazala je nova studija. To se posebno odnosi na žene. Istraživači su otkrili da je lažni osmeh kontraproduktivan. Naime, žena koja namešta osmeh kako bi prikrila prave emocije uspeće samo u tome da sve oko sebe još više oneraspoloži.

Psiholog Brent Scott, koji je vodio ovo istraživanje, istakao je da bi rezultati trebalo da budu posebno važni poslodavcima koji od svojih zaposlenih traže da se u svakoj prilici smeškaju klijentima.

"Lažni osmeh može samo da dovede do emocionalne iscrpljenosti i povlačenja, što je veoma loše za organizam", kazao je dr Scott, a prenosi Daily Telegraph.

On je dodao da kod žena koje rade s klijentima i neprestano se svima smeškaju raspoloženje neprestano opada, a samim tim i njihova produktivnost.

"Šefovi misle da je za njihovu kompaniju dobro ukoliko imaju ljubazne zaposlene koji se uvek smješkaju, no to ne mora biti istinito", izjavio je dr. Scott sa Univerziteta u Michiganu.

Istraživanje je pokazalo da žene više pate ukoliko moraju da se pretvaraju kako su srećne, jer gluma pogoršava njihovo raspoloženje i u njima se nagomilavaju negativna osećanja.

Istraživanje je objavljeno u februarskom izdanju žurnala Academy of Management.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).