Poredite sa sa gorima od sebe, to je zdravo

Naučnici sa univerziteta Konkordija tvrde da se možete razboleti ukoliko sebe poredite sa ljudima koji su uspešniji od vas ili ukoliko previše žalite zbog nekih odluka iz prošlosti.
Naučnici sa univerziteta Konkordija tvrde da se možete razboleti ukoliko sebe poredite sa ljudima koji su uspešniji od vas ili ukoliko previše žalite zbog nekih odluka iz prošlosti.

Međutim, ukoliko se upoređujete sa nekim za koga smatrate da je gori od vas, ojačaćete imunitet i osećati se bolje

"Želeli smo da otkrijemo kako se odrasle osobe nose s osećajem da je neke stvari trebalo da urade drugačije, i zbog toga žale", rekla je vođa istraživanja Izabel Bauer.

Osobe koje žale za nekim odlukama pitajući se što bi bilo kad bi bilo, tako mogu ozbiljno naštetiti svom zdravlju. Naučnici su, naime, ustanovili da se ljudi koji upoređuju sebe s uspešnijim prijateljima i susedima češće razbolevaju nego oni koji se upoređuju s lošijima od sebe.

Jedan od osnovnih načina da se preboli neki neuspeh je poređenje s drugima.

U istraživanju su učestvovale 104 odrasle osobe koje su rekle za čim u životu najviše žale. Na prvom mestu top liste stvari za kojima najviše žalimo je malo vremena koje provodimo s porodicom i brak s pogrešnom osobom.

 

  • Ja

    09.03.2011 07:03
    Ukoliko se neko poredi sa nekim koga smatra boljim od sebe i pri tome se oseća bolesno,razlog su negativne misli koje pri tome ima. Te negativne misli prate negativne emocije, a to su ljubomora, zavist i pakost, koje su same po sebi najveći trovači čovekove psihe i stvaraju povoljno tlo za razne bolesti, jer narušavaju imunitet. Bolji od nas treba da nam budu inspiracija da i mi stremimo ka boljim i višim ciljevima, dok nas lošiji vuku naniže i stvaraju iluziju da smo dobri baš takvi kakvi smo i da ne treba ništa da menjamo.Niko ne treba da se poredi ni sa kim, jer smo svi jedinstveni , ali treba da se trudimo da se svesno krećemo ka višim vrednostima u sebi,na korist svih oko nas.
  • sdasd

    08.03.2011 12:00
    Ne porediti se
    Najzdravije je porediti se sa samim sobom i svojim sposobnostima i mogucnostima. A druge manuti...
  • Lehel

    08.03.2011 08:59
    da dodam prethodnom postu...
    kao što jedna poznata grupa peva u jednoj pesmi:

    "Iako moja plata i nije baš neka
    Ja sam pošteno platio
    I zato sam srećan
    Još samo hleba da ima i
    Himna da svira
    I danas da mogu ja opet bih isto
    I sutra da mogu ja opet bih isto"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.