Odvikavanje od pušenja uz pomoć softvera

Sudeći po novostima koje stižu iz Španije, pušenju su dani odbrojani.
Sudeći po novostima koje stižu iz Španije, pušenju su dani odbrojani. Za dobre vesti zaslužni su programeri iz kompanije Hesoft grup, specijalizovane za razvoj softvera koji se koriste u medicini i zdravstvenim ustanovama, koji su stvorili kompjuterski program za odvikavanje od pušenja. Hosep Kvadrado, tvorac programa, kaže da je softver izrađen na molbu načelnika Odeljenja za odvikavanje od pušenja bolnice Santa Marija iz grada Leride.

Ideja lekara iz Leride da bi medicinsko osoblje stalno trebalo da bude uz pacijenta bila je samo podstrek za programere da, u saradnji sa specijalistima medicine, izrade ambiciozni projekat koji je rezultirao softverom nazvanim CP-F, koji će se koristiti u zdravstvenim ustanovama širom Španije, piše Politika.

– Ono što španski program izdvaja od ostalih softvera za odvikavanje od pušenja koji se danas mogu pronaći na tržištu jeste činjenica da je CP-F jedini koji omogućava neprekidni kontakt pacijenta sa medicinskim osobljem, dok se ostali ograničavaju na praćenje kliničke slike i prikupljanje informacija o zdravstvenom stanju pacijenta – ističe Hosep Kvadrado.

Prilikom nastanka programa kompanije Hesoft grup vodilo se računa da mora da sadrži grafikone koji pokazuju napredak tokom procesa odvikavanja, automatsko upravljanje rizičnim situacijama, kada postoji opasnost da pacijent posegne za cigaretom, kao i da omogući stalnu vezu pacijenta sa lekarom i medicinskim sestrama. Uz pomoć Interneta, elektronske pošte i SMS-a pacijent u svako doba može da sazna sve o dijagnostičkim postupcima tokom lečenja, da dobije medicinska upozorenja, savete kako da postupa tokom procesa odvikavanja, kao i predloge za promenu načina ishrane kako bi lakše podneo odricanje od duvanskog dima.

Tokom prethodnih šest meseci program CP-F koristilo je dve stotine pacijenata. Rezultati su, kako kaže Hosep Kvadrado, odlični. Više od devedeset odsto pacijenata tvrdi da im je prilika da neprekidno budu u kontaktu sa medicinskim osobljem i da veoma često primaju poruke podrške i savete koji su upućeni baš njima, a ne univerzalni ili kompjuterski generisani, pomogla prilikom napora da ostave pušenje. Kako kažu, u svakom trenutku se osećaju zaštićeni i svesni su da u svojoj borbi protiv zavisnosti nisu prepušteni sami sebi. Pored toga, ovakav način odvikavanja od duvana mnogo je komforniji od čestog odlaska u kliniku, na razgovor sa lekarom. Da ni ovaj program nije savršen i da se protiv pušenja niko ne može izboriti ako ne pokaže i snažnu odlučnost da to učini svedoči činjenica da je šest odsto pacijenata ipak odustalo i izabralo cigarete umesto zdravog života.

Podstaknuti visokim procentom uspeha programa CP-F u borbi protiv nikotinske zavisnosti, lekari i programeri pripremaju nove poduhvate. Prvi je na redu softver za kontrolu pacijenata koji boluju od visokog krvnog pritiska, koji je već u fazi razvoja, a u planu su i programi za praćenje trudnoće i za lečenje od alkoholizma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).