Evropa odobrila novi uređaj za mršavljenje

Evropska regulatorna tela odobrila su korišćenje novog medicinskog pomagala koje preko električnih impulsa stvara osećaj sitosti.

Evropska regulatorna tela odobrila su korišćenje novog medicinskog pomagala koje preko električnih impulsa stvara osećaj sitosti.

Želučani pejsmejker, nazvan Abiliti, pomoću električnih impulsa 'vara' korisnika i stvara osećaj sitosti. Kada korisnik jede, senzor ugrađen u abdomen šalje signal želučanim nervima signal da se želudac širi i korisnik to registruje kao sitost.

U istraživanju koje je sprovedeno pre uvođenja uređaja na tržište dobijeni su zanimljivi rezultati. Pacijenti su gubili prosečno 22 posto telesne težine u toku jedne godine.

Abiliti se u pacijente ugrađuje laparoskopski u trbušnu šupljinu. Tada se dva senzora spajaju na želudac. Prvi senzor se stavlja unutar želuca i on detektuje kada osoba počinje da jede. Taj senzor šalje signal drugom senzoru koji zatim nadražuje živce na površini želuca koji su zaduženi za percepciju širenja želuca. Drugim rečima sistem 'vara' mozak da je želudac pun i proširen.

Stručnjaci napominju kako postoji mogućnost da se nakon dugotrajnog korištenja nervni sistem navikne na nadražaje uređaja ali opsežna testiranja su pokazala da unutar prve godine pejsmejker sigurno  deluje u smanjenju apetita i u pomoći ljudima koji imaju problema sa kilogramima. Sistem koji je naizgled savršen ipak ima jednu spornu tačku - cenu. Naime, uređaj košta oko 15.000 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).