Bolje zdravlje, veća plata

Neki poslodavci u SAD nude svojim zaposlenima finansijski podsticaj da ostanu zdravi, nastojeći tako da smanje troškove za zdravstvenu zaštitu i povećaju produktivnost.
Prošle godine, cene zdravstvene zaštite u Americi porasle su za dvostruku stopu inflacije pa mnogi kažu da bi finansijske inicijative mogle da pomognu u motivisanju Amerikanaca da poboljšaju svoje zdravlje, prenosi "Glas Amerike".

Fizičke vežbe su za Dejva Houlija deo svakodnevnice. Kao dijabetičar uključio se u program po kome njemu poslodavac plaća da održava bolest pod kontrolom.

„Ima dana kada sam svestan da mi dijabetes smanjuje produktivnost na poslu,“ kaže Houli.
To je jedan od razloga što je uprava okruga Orindž, na Floridi, odlučila da ponudi svojim službenicima inicijativu da održavaju zdravlje. Da bi se kvalifikovao, Houli mora da redovno meri šećer u krvi, šalje rezultate lekaru i pohađa predavanja o svojoj bolesti.

„Svakoga meseca preti im opasnost da ih izbrišu iz programa ako ne ispunjavaju određene ciljeve,“  kaže Erlin Kavaliere koja vodi taj program.

Prema nedavnoj studiji, oko 60 velikih firmi nudi slične programe svojim službenicima. Uprkos recesiji, i druge kompanije uvode podsticaje za održavanje zdravlja… kao što su smanjenje izdataka za lekove i lekare, plus po nekoliko bonusa godišnje.

Firma Dejva Houlija ustanovila je da oko 40 odsto njenih službenika ima dijabetes ili sklonost ka toj bolesti. 80 odsto njih je gojazno ili sklono gojaznosti, što ih stavlja u rizičnu grupu. Prema jednoj drugoj studiji, loše stanje zdravlja zaposlenih košta američke kompanije 220 milijardi dolara godišnje.

„Mišljenja su podeljena o tome da li bi im trebalo isplaćivati gotovinu ili im zapretiti da će, ako ne rade prave stvari, možda morati da plaćaju više,“ kaže direktorka Koalicije za zaštitu zdravlja Beki Černi.

U programu čuvanja zdravlja učestvuje 90 odsto zaposlenih u upravi Okruga Černi. Dejv Houli kaže da mu to pomaže da se nosi sa svojim dijabetesom. Nada se da će se potpuno osloboditi te bolesti pre nego što se program iduće godine bude završio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.