Kakve su posledice radijacije po ljude?

Posledice povećane radijacije su decenijske, a kreću se od mučnine i genetske mutacije, do smrti.
Povećana radijacija posle havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, izazvana zemljotresom i cunamijem koji su se dogodili u petak rano ujutru, u celom svetu su stvorili paniku od posledica radijacije, skoro zaboravljenih jer od Černobilja nije bilo većih nuklearnih incidenata. Posledice povećane radijacije su decenijske, a kreću se od mučnine i genetske mutacije, do smrti.

Zbog zračenja iz okoline prosečan čovek godišnje primi 2 mSV. Medicinskim skeniranjem celog tela primi se 10 milisiverta, a rengenom pluća 0,1 milisivert. Rengenolozi i operateri nuklearnih elektrana smeu da prime oko 100 milisiverta tokom pet godina, odnosno 20 milisiverta u jednoj godini tog razdoblja, što je 50 puta manje od zračenja oštećene nuklearke Fukušima. Radnici u nuklearnim elektranama koje godišnje prime 20 milisvitera su pod redovnom lekarskom kontrolom.

Kolika je smrtonosna doza zračenja?
Oko 6000 mSV. Ta i veće doze su smrtonosne, a doza zračenja veća od 2000 mSv izaziva tešku radijacijsku bolest.

Koji su trenutne posledice zračenja na ljudsko zdravlje?
Izloženost umerenim dozama zračenja može posle nekoliko sati dovesti do mučnine, povraćanja, proliva, glavobolje i groznice. Više doze zračenja oštećuju unutrašnje organe i na kraju mogu biti smrtnosone.

Koji su fisijski produkti posebno opasni za zdravlje?
Radioaktivni jod koji ulazi u štitnu žlezdu i radioaktivni stroncij koji ulazi u kosti. Organizmu glavna opasnost preti ako radioaktivni produkti uđu u njega preko disajnog ili probavnog trakta. Delovi tela koji su najosetljiviji na oštećenja nastala zračenjem su želudac, creva i koštana srž u kojoj se stvaraju krvna zrnca.

Koji su dugotrajne posledice zračenja na ljude?
Zračenje dovodi do genetskih mutacija i najveći rizik na duži rok jeste rak. Među kasnijim posledicama zračenja su i degenerativne promene u plućima, oštećenja bubrega, problemi sa vidom itd.

Jesu li deca izložena većem riziku od zračenja?
Potencijalno jesu jer rastu i razvijaju se, a u skladu s tim više ćelija u njihovom organizmu se deli . Zbog toga je veća verovatnoća da se poremeti ciklus deobe i da dođe do raka. Posle Černobilja, Svetska zdravstvena organizacija je zabeležila dramatičan porast raka štitne žlezde kod dece u tom području.

  • Хм

    16.03.2011 14:36
    Хех, светлећемо к'о свици...
  • Otpisani.

    15.03.2011 23:29
    Hah.
    Ceka nas interesantna buducnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.