Revolucionarne kapsule senzori u brobi protiv tumora

Istraživači bostonskog MIT-a predstavili su koncept koji će napraviti revoluciju u borbi protiv tumora i srčanih oboljenja. Radi se o senzoru koji će moći da se ugradi u blizini tumora ili samog srca i da prati stanje u organizmu.

Istraživači bostonskog MIT-a predstavili su koncept koji će napraviti revoluciju u borbi protiv tumora i srčanih oboljenja. Radi se o senzoru koji će moći da se ugradi u blizini tumora ili samog srca i da prati stanje u organizmu.

Ova minijaturna 'laboratorija' će se unositi putem kapsule koju će usaditi u telo pacijenta, tačnije moći će da se unese u ljudski organizam iglom tokom normalne biopsije. Unutrašnjost spravice će biti ispunjena nanočesticama od kojih će svaka sadržati antitela za specifični molekul koji proizvode tumori ili srčani mišići oštećeni od srčanog udara.

Polupropusna membrana zadržavaće čestice unutar kapsule dok će istovremeno dopuštati molekulama iz tela ulazak unutar te iste kapsule. Lekari će potom putem magnetne rezonance moći da vide da li tumor raste. Naime, nanočestice su napravljene tako da se grušaju u slučaju rasta tumora ili oštećenja na srcu.

Naučnici već rade i na puno jednostavnijoj varijanti ove sprave. U toj novoj varijanti, senzor će emitovati signal preko kojeg će lekari moći da očitaju stanje u organizmu uz pomoć čitača koji će prisloniti iznad područja gde je usađen senzor.

  • I robot

    17.03.2011 22:26
    Androidizacija je super stvar. Čim budemo dostigli (a verovatno to već može) nivo da se mogu zameniti svi organi veštačkim, osim možda mozga, to i treba učiniti. I eto lepog, zdravog i dugog života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.