Žene jače osećaju bol

Najnovije istraživanje donosi odgovor na pitanje da li muškarci ili žene jače osećaju bol.
Najnovije istraživanje donosi odgovor na pitanje da li muškarci ili žene tjače osećaju bol.

Bitka između polova o tome koga više šta boli, odnosno ko oseća jači bol konačno je završena. Sofisticirano snimanje mozga magnetnom rezonancom pokazalo je da su žene te koje intenzivnije reaguju na bol. Naime, reakcije muškaraca na bol odvijaju se u delu mozga koji je zadužen upravo za izbegavanje bola, zbog čega ga oni osećaju slabije. Žene potpuno drugačije procesuiraju bol.

Istraživački tim sastavljen od naučnika iz Velike Britanije i Japana proučavao je moždane aktivnosti 16 žena i 16 muškaraca za vreme iščekivanja i trajanja bola. U istraživanju su učestvovali zdravi ispitanici kojima je rečeno da će im u grlo biti stavljen maleni balon, i to na vrlo kratko vreme.

Dok su ispitanici čekali da započne neugodan postupak, žene su se manje bojale, a u mozgu im je zabeležena aktivnost koja je povezana sa planiranjem različitih poteza uz pomoć kojih mogu da izbegnu bol. S druge strane, kod muškaraca je u tom razdoblju zabeležena aktivnost u delu mozga koji je zadužen za strah.

Tokom postupka uočene su potpuno različite moždane aktivnosti kod muškaraca i žena. Uočeno je da ženski mozak aktivira područja zadužena za emocije i osećaj bola, dok se u muškom mozgu aktiviraju delovi zaduženi za izbegavanje različitih neugodnosti, pa tako i bola.

"Činjenice koje smo otkrili pokazuju da žene uz bol vežu emocije pa ga samim tim intenzivno osećaju. One definitivno jače od muškaraca percipiraju bol. Muškarci to drugačije doživljavaju, jer im se aktivira drugi deo mozga. Potrebna su i dalja istraživanja kojima ćemo pokušati da otkrijemo kako iskoristiti mozak u lečenju bola i kako pristupiti ženama, a kako muškarcima", istakao je jedan od vođa istraživačkog tima, Kvasim Azi, sa Instituta za neurogastroenterologiju Vingejt.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.