Potpisima protiv raka

Javna kampanja prikupljanja potpisa podrške za prevenciju raka grlića materice održaće se u petak, 23. januara, od 11 do 13 časova u holu prvog sprata Merkatora i u holu Spensa, kod pokretnih stepenica.
Svoj potpis mogu da daju sve punoletne dame, a kampanju organizuje Centar za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja koji se na taj način pridružuje inicijativi Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice.
Svake godine u Evropi 50.000 žena oboli, a 25.000 umre od raka grlića materice. Efektivnim merama prevencije moguće je sprečiti do 80% slučajeva raka cerviksa. Pored toga, nove tehnologije koje bi bile primenjene u sklopu organizovanih programa prevencije bi mogle dodatno smanjiti broj obolelih.
Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice apeluje na vlade svih država u Evropi, Evropski parlament i Evropsku komisiju da podrže borbu protiv ove bolesti. Tim povodom, u okviru Nedelje borbe protiv raka grlića materice, koja traje do 28. januara, širom Evrope prikupljaju se potpisi podrške kojima se ujedno i apeluje na nadležne da podrže borbu protiv raka grlića materice i da pokrenu konkretne preventivne mere.
U kampanji učestvuju i Institut za javno zdravlje Vojvodine, kao i učenici Srednje medicinske škole "7. april". Ovogodišnji simbol akcije je broš "biser mudrosti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.