Sunce prži kožu

Iako je leto varljivo i vreme se menja i više puta dnevno, mnogi će ipak provesti vreme na plaži, a posledica toga može da bude i oguljena koža.
Oni koji su osetljivi, koji ne razmišljaju o posledicama i samouvereni, izgoreće na suncu, a nakon toga im sledi svrab, češanje i u najgorem slučaju nek ainfekcija.
Ljuštenje kože nakon sunčanja posledica je dehidracije gornjeg sloja kože. Telo se zapravo rešava potencijalno opasnih mrtvih ćelija kože koje su oštećene zbog predugog izlaganja sunčevim zracima.
Ljuštenje kože povezano je i sa svrabom i bolom, ali je bez obzira na muku, važno ad se oštećena koža ne češe. Jedino je tako moguće sprečiti moguću infekciju i dalju iritaciju kože.
Oštećenom području potrebna je tečnost, a to najefikansije postiže unošenjem vode, koju bi trebalo što češće piti, ali i nanošenjem sloja aloje na svakih nekoliko sati.
Čim primetite da se koža guli, istuširajte se hladnom vodom, jer će to će usporiti proces guljenja. Ako je koža crvena, nanesite obilno kremu za hidrataciju i onu za sunčanje. To će spriječiti dalje gorenje i smanjiti ljuštenje.Nikako ne češite i ne gulite kožu. To će samo pogoršati stanje. Možete napraviti trajna oštećenja ili podstaći razvoj infekcije. Na izgoreno područje nanesite hladni jogurt - umiriće i smanjiti otekline. Navlažite telo kupkom u koju ćete staviti malo jabukovog sirćeta ili zobi, jer će to dodatno navlažiti kožu. Ne izlazite ponovno na sunce, posebno ne bez zaštitne kreme. Ako je moguće, držite se hlada dok ne zalečite kožu. Ako je oštećenje ozbiljno, obratite se lekaru.
Ozbiljne opekline od sunčanja mogu dovesti i do težih simptoma poput oteklina i plikova, pa čak i smrti. Što je koža tamnija i bogata melaninom, oštećenje će biti manje jer melanin apsorbira štetnu radijaciju. Oni svetlijeg tena, više su skloni težim simptomima.
  • Branislav

    24.06.2012 23:02
    Perutanje koze
    Bio sam na bazenima i izgorio sam po licu i naravno pocela mi je koza da se guli i sada mi je pola lica svetlo a pola tamno.
    Sta da radim da li da ogulim i drugu polovinu ili stA ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).