Putna apoteka

Letovanje, koje svi željno iščekujemo čitave godine, može da se pretvori u pravu noćnu moru. Zato se treba dobro pripremiti i poneti priručnu apoteku.

Mališani su često nepredvidivi, pa sitne povrede ili viroze mogu da se iskomplikuju ukoliko se ne reaguje na vreme i na pravi način. Pedijatar u Domu zdravlja "Novi Sad" dr Slavica Rašajski savetuje da na vreme pripremite ručnu apoteku koju ćete poneti na put, kako biste se osećali opuštenije i mirnije na letovanju sa vašom decom.

"Vaša ručna apoteka treba da sadrži toplomer. sirup ili čepiće za snižavanje povišene temperature kao što su "eferalgan", "paracetamol", "febricet", "brufen". To su ujedno i analgetici koji se mogu koristiti kod veće dece za bol u uhu, zubobolju ili glavobolju, kao i za bol od opekotina ili povrede", kaže dr Rašajski.

Trebalo bi poneti i kapi za nos "adrianol P", "operil" ili "olynt", a u slučaju prehlade i pumpicu, antibiotik u obliku spreja "embecin" ili masti za povrede kože ogrebotine i oguljotine. Rašajska preporučuje da za lokalne infekcije na koži pri ruci treba imati 3% hidrogen za ispiranje ranica, antiseptička sredstva kao što su "rivanol" ili "povidon jod" za previjanje rana, fiziološki rastvor za ispiranje sluznice očiju, 3% rastvor borne kiseline, antibiotsku mast za oči, sterilnu gazu, zavoj, hanzaplast.

Za decu sklonu alergijskim reakcijama u priručnoj apoteci svoje mesto moraju da imaju antihistaminike "pressing" ili "aerius" u obliku sirupa, a za burnije reakcije na ujed insekata uveče se na mesto ujeda maže "fenistil" gel.

Kada se promeni sredina i voda, mnogi se muče sa prolivom. Stoga je dobro u priručnoj apoteci imati i probiotik za slučaj proliva i rastvor za nadoknadu tečnosti u slučaju proliva ili povraćanja "orosol". Ukoliko deca, ali i odrasli, koriste neku terapiju, obavezno treba da nastave da je piju i da ponesu lekove koje koriste.

Za opšte zdravlje je važno da svi na put krenu odmorni i naspavani. Dotorka Rašajski savetuje da se prave česte pauze u hladovini, a deci treba davati dovoljno tečnosti tokom puta. Kada je apoteka spremna, putnici odmorni, u neseser treba još soakovati kreme za zaštitu kože sa visokim UV faktorom, šeširiće, kape i sunčane naočare!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.