Za jače kosti jedite ribu

Za jačanje kostiju zaslužne su omega-3 masne kiseline u kombinaciji s omega-6 masnim kiselinama, a riba njima obiluje.
Za jačanje kostiju zaslužne su omega-3 masne kiseline u kombinaciji s omega-6 masnim kiselinama, a riba njima obiluje.

Novo istraživanje pokazalo je da starije osobe koje jedu više ribe imaju jače kosti od onih koji ribu baš i ne vole, prenosi Metropotral.hr.

Naučnici nisu dokazali da riba sama po sebi jača kosti, ali njihova hipoteza je da nekoliko elemenata koji se nalaze u ribi, mogu biti odgovorni za takav rezultat.

Istraživački tim koji je predvodila dr Ketrin Taker, profesorka sa Univerziteta Nortvestern, analizirao je zdravstveno stanje i prehrambene navike preko 600 starijih osoba. Podaci su prikupljani tokom 1980-ih i 1990-ih.

Gustina kostiju kod seniora merila se svake četiri godine. Po završetku istraživanja tim je otkrio da žene koje jedu ribu tri puta nedeljno imaju mnogo bolje kosti od žena koje izbegavaju ribu, a slični rezultati važe i za muškarce.

Taker je u jednom intervjuu rekla da misli kako su za jačanje kostiju zaslužne omega-3 masne kiseline, a riba njima obiluje. Ali pored omega-3 masnih kiselina, tu su i omega-6 masne kiseline koje upotpunjavaju jednačinu. Taker je objasnila taj odnos: "Izgleda da one (kiseline) moraju biti u ravnoteži... Ako imate jako malo arahidonske kiseline (Kada linolna - omega-6 - masna kiselina uđe u ćeliju, od nje se stvara arahidonska kiselina), nećete videti korist od omega-3 masnih kiselina."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.