Neurotičnost partnera utiče na sreću

Naučnici koji su sproveli sveobuhvatnu studiju u trajanju od 25 godina tvrde da su otkrili pravi izvor dugotrajne sreće i da na taj osećaj ne utiču, kako se dosad mislilo, iskustva iz detinjstva, genetske predispozicije i ličnost.
Naučnici koji su sproveli sveobuhvatnu studiju u trajanju od 25 godina tvrde da su otkrili pravi izvor dugotrajne sreće i da na taj osećaj ne utiču, kako se dosad mislilo, iskustva iz detinjstva, genetske predispozicije i ličnost.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, na sreću u velikoj meri utiču lični izbori, način života i kvalitet odnosa s partnerom. Umesto iskustva iz detinjstva, genetske predispozicije i ličnosti, za koje se dugo smatralo da su pravi izvor sreće, rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Proceedings of the Nacional Academy of Sciences" sugerišu da temperament partnera, izbor vere, uključenost u društvena zbivanja, praktikovanje zdravih navika i postavljanje dugoročnih ciljeva vode ka ličnom zadovoljstvu.

S druge strane, težnja za bogatstvom i materijalnim dobrima, kao i neurotičnost partnera, ključni su izvori nezadovoljstva i manjka sreće, pokazuje istraživanje. "Sudeći prema dobijenim rezultatima, jaka želja za uspehom i postavljanje materijalnih stvari kao prioritet štetno je za životno zadovoljstvo", napisao je koautor istraživanja Brus Hedi, profesor na Univerzitetu u Melburnu.

Studija sprovedena na 150 hiljada ispitanika u razdoblju od 1984. do 2008. godine otkrila je da ljudi u potrazi za srećom sve više naginju altruizmu, učestvovanju u društvenim aktivnostima i fizičkoj aktivnosti. Oni koji životni put dele s partnerima koji su skloni depresiji i nebrizi za porodične probleme imaju znatno veće šanse da budu nesrećni, za razliku od onih koji žive s partnerima koji su pozitivni i ozbiljno shvataju porodične obaveze i probleme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.