Duže radno vreme-veća šansa za srčani udar

Osobe koje provode više od 11 sati na poslu povećavaju šanse da dobiju srčani udar za 67 procenata, pokazalo je istraživanje Univerziteta koledž u Londonu.
Osobe koje provode više od 11 sati na poslu povećavaju šanse da dobiju srčani udar za 67 procenata, pokazalo je istraživanje Univerziteta koledž u Londonu.

Istraživanje je trajalo 11 godina, učestvovalo je 7.000 ljudi, od kojih je srčani udar pretrpelo 192 osoba. Oni koji su na poslu provodili više od 11 sati imali su 67 posto veće šanse za srčani udar od onih koji su radili klasičnih osam sati, piše Dejli mejl.

"Najnoviji rezultati pokazali su da duže radno vreme povećava rizik od srčanog udara, ali dodatna istraživanja i procene rizika od razvoja bolesti srca u zavisnosti od uslova rada će dodatno objasniti uzroke", najavio je Piter Visberg, direktor u Fondaciji za srce koji se nada da će ovakva otkrića sprečiti na hiljade srčanih udara godišnje koja kao jedan od glavnih uzroka imaju upravo preveliko opterećenje na poslu.

Pored radnih navika, glavni izazivači problema sa srcem su pušenje, visok krvni pritisak, holesterol, gojaznost i zaspostavljanje fizičkih vežbi.

  • Mirjana

    06.04.2011 17:24
    LONDON????
    Pa nisu oni proveli radno vreme u Srbiji.Problem "srčke" je u kvalitetu a ne u kvantitetu. U većini naših firmi i 4 sata je dovoljno za srčani udar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.