Navala ambrozije

Na teritoriji Srbije povećana je koncentracija ambrozije koja od 24 alergene vrste korova ima najviše alergenih svojstava. Ova biljka se širi godine u godinu stvarajući tegobe osetljivim ljudima, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Savetnik Agencije Mirjana Mitrović Josipović rekla je za Tanjug da u Srbiji postoji 10 mernih mesta za praćenje alergijskih vrsta u vazduhu koji su vlasništvo Agencije, kao i još tri merna mesta koja finansiraju lokalne samouprave, a da se svi podaci, nakon obrade, šalju u evropsku bazu podataka koja se nalazi u Beč.

"Pored dva u Beogradu, na Zvezdari i Novom Beogradu, merna mesta postoje i u Vršcu, Kuli, Kragujevcu, Kruševcu, Požarevcu, Čacku, a biće uspostavljena u Nišu i Vranju", rekla je Mirjana Mitrović.

Ona je objasnila da jedan uređaj pokriva područje od oko 50 km i dovoljan je za jedan grad.

Beograd najugroženiji

Prema zvaničnim podacima, svaki grad u Srbiji ima velike probleme sa širenjem ove neprijatne korovske biljke, a posebno je ugrožen Beograd, jer je koncentracija polena ambrozije tu i najveća, posebno na Novom Beogradu kod hale "Arena", u Zemunu, u naselju Medaković i na Karaburmi.

Uže područje Beograda ima 15 miliona biljaka ambrozije, odnosno pet do deset biljaka na svakog stanovnika, a procenjuje se da je oko 70.000 stanovnika glavnog grada alergično na polen ove biljke.

Polen ambrozije je jedan od najznačajnijih alergena u vazduhu, koji se vetrom prenosi na velike razdaljine. Zbog svog specifičnog hemijskog sastava polenova zrna izazivaju alergijske reakcije (bronhitis, konjuktivitis, astmu) kod velikog broja ljudi.

"Polinacija po evropskim standardima počinje 1. februara i traje do 1. novembra. Na našem području se prate 24 alergene vrste polena čija je granična vrednost 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a za ambroziju je ta granica spuštena na 15, jer spada u jedan od najvećih alergena", kazala je Mitrović Josipović.
Ona je dodala da ambrozija ima više od 50 alergenih svojstava u jednom zrnu, a da su kritične koncentracije ambrozije u avgustu i septembru, što je jako važno za ljude koji imaju problema sa ovom vrstom polena.

"Važno je ovu biljku suzbiti pre cvetanja i emitovanja polena, jer kasnije dolazi do većeg rasprašivanja polena i ugrožavanja stanovništva koji imaju problema zbog ove biljke", ocenila je Mitrović Josipović i dodala da agrotehničke, mehaničke i hemijske mere uništavanja moraju biti sistematske i kontinuirane u celoj zemlji s obzirom da je ova korovska biljka rasprostranjena na čitavoj teritoriji.

Simptomi alergije na ambroziju

Poslednjih godina sve je više osoba kod kojih se javlja alergija na ambroziju, a broj se naročito povećava u avgustu i septembru kada je u vazduhu veća koncentracija njenog polena.

"Polen ambrozije koji se pojavljuje u vazduhu, smeta većini ljudi koji su preosetljivi. Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju i obilnim curenjem sekreta iz nozdrva i zapušenošću nosa koje traje čitave sezone i u tom slučaju se radi o sezonskom polenskom rinitisu", rekao je alergolog Kliničkog centra Srbije dr Rajica Stošović.

On je dodao da ukoliko pored navedenih simptoma pacijent otežano diše, žali se na stezanje i bol u grudima u pitanju je sezonska bronhijalna astma uzrokovana alergijom na ambroziju.

Osobe alergične na ambroziju bi trebalo što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša, kao i da se u slučaju navedenih tegoba jave lekaru radi saveta i farmakološke terapije.

"Kada prođe sezona potrebno je javiti se lekaru i uraditi određena alergološka ispitivanja radi primena određene imuno terapije, odnosno vakcine koja se primenjuje za trajno lečenje koje će bolesnika pripremiti za narednu sezonu bez tegoba i bez potrebe za lekovima", rekao je Stošović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.