Loš posao štetniji od nezaposlenosti

Loš posao koji od vas previše traži, a malo daje, jednako je stresan kao i da nemate posao uopšte, pa čak i stresniji.
Loš posao koji od vas previše traži, a malo daje, jednako je stresan kao i da nemate posao uopšte, pa čak i stresniji.

Ovom temom su se pozabavili istraživači Centra za mentalno zdravlje sa Nacionalnog univerziteta u Australiji, a u istraživanju je učestvovalo više od 7.000 ljudi.

Istraživanje je trajalo nešto više od sedam godina, a cilj je bio da se vidi kako uslovi rada utiču na mentalno zdravlje ispitanika. Ispitivano je radno aktivno stanovništvo o simptomima depresije, nervoze i o tome koliko često su se osećali smirenima i srećnima u prethodnom mesecu.

Učesnike u istraživanju su pitali i o uslovima rada, uključujući to koliku kontrolu i fleksibilnost imaju, koliko su složena i teška njihova zaduženja, koliko im je siguran posao i kakvo je njihovo mišljenje o tome da li im je plata realna.

Nakon što su uzeli u obzir različite faktore koji bi mogli da utiču na ishod, kao što su obrazovanje i bračni status, istraživači su uočili linearan odnos između mentalnog zdravlja radnika i kvaliteta njihovog radnog mesta. Oni koji su imali fleksibilne i sigurne poslove imali su puno bolje mentalno zdravlje.

Međutim, otkriveno je i da ljudi koji nemaju posao imaju približno isto mentalno zdravlje kao oni sa lošim poslovima, a u većini slučajeva čak i bolje.

Osim toga, istraživanje objavljeno u časopisu "Okjupejšnal end Envajronmental Medisin" je pokazalo da se mentalno zdravlje nezaposlenih poboljšava nakon što nađu dobar posao, a da se drastično pogoršava pošto počnu da rade na lošem radnom mestu, piše australijski list Staf.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.