Geni odgovorni za san

Moguće je da su geni, odnosno njihova mutacija, odgovorni za smanjenu potrebu za snom kod nekih ljudi, tvrde američki naučnici čije je istraživanje objavljeno u časopisu "Science".
Ekipa naučnika pod vođstvom profesorke neurologije na univerzitetu u Kaliforniji, tokom istraživanja o snu otkrila je mutirani gen kod jedne žene i njeze ćerke koje su noću spavale samo šest sati i nisu osećale umor. Čoveku je u proseku potrebno od osam do osam i po sati sna, a posle jednodnevnog odmora dovoljno je odspavati 7 sati i 45 minuta.

Analiza gena DEC2, za koji se smatra da reguliše cikluse sna, pokazala je promene kod ove dve žene. Da bi potvrdili svoju hipotezu, stručnjaci su taj mutirani gen uneli u telo miševa i posmatrali ih za vreme sna.

"Miševi su spavali manje i imali su manju potrebu za odmorom kada im je san bio uskraćen", rekla je Fu.

Prema njenom mišljenu gen DEC2 mogao bi da ima ulogu u samoj izmeni dužine sna i u održavanju stanja budnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.