Volan prljaviji od wc-a

Ako ste mislili da nema ničeg prljavijeg od javnog toaleta, istraživači sa londonskog univerziteta vas opovrgavaju: "Upravljač automobila je prljaviji".
Ako ste mislili da nema ničeg prljavijeg od javnog toaleta, istraživači sa londonskog univerziteta vas opovrgavaju: "Upravljač automobila je prljaviji".

Istraživači sa Kvin Meri univerziteta iz Londona došli su do saznanja da se u prosečnom automobilu nalazi 700 vrsta bakterija po kvadratnom centimetru. Da stvar bude gora, rezultati su pokazali da je upravljač automobila devet puta prljaviji od daske šolje u javnom toaletu.

Tačnije, na dasci WC šolje u jednom takvom toaletu nalazi se 80 različitih vrsta bakterija po kvadratnom centimetru.

"Automobil je savršeno mesto za razmožavanje bakterija, pogotovo jer mnogi vozači vole da jedu u njemu", kaže doktor Ron Katler, jedan od istraživača.

Tokom istraživanja, došlo se do brojke od 42 odsto vozača koji redovno jedu i piju dok voze. Dok trećina od njih uvek čisti površinu upravljača, 10 odsto priznaje da nikada ne čisti posle obroka u vozilu.

U prtljažnicima starijih modela istraživači su našli i do 1000 različitih vrsta bakterija, između ostalog i bacillus cereus, bakteriju koja uzrokuje trovanje hranom.

Većina ispitanih vozača priznala je da svoj auto glanca spolja, a da iznutra tek usisa sedišta i pod.

Doktor Katler savetuje svim vozačima da redovno čiste svoje vozilo i spolja i iznutra da bi se izbeglo gomilanje bakterija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).