Vreme ambrozije

Osobe alergične na polen ambrozije već su umorne od kijanja, kašljanja, svraba očiju i drugih tegoba, a čeka još ceo mesec muka. Naime, sezona cvetanja ovog korova je tek započela i trajaće do polovine narednog meseca.

Polen ambrozije je jedan od najopasnijih i najagresivnijih alergena koji ugrožava zdravlje sve više ljudi. Simptomi su zapušen nos, otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa koja izgleda kao da ne može da se zaustavi, svrab opčiju, a i u nekim slučajevima i urtikarija, odnosno koprivnjača.

Uništavanje jedino rešenje

Rešenje u borbi protiv alergija izazvanih polenom ambrozije je suzbijanje ovog korova pre nego što stigne da procveta. Agrotehničke, mehaničke i hemijske mere uništavanja moraju biti sistematske i kontinuirane u celoj zemlji, s obzirom na to da je ova korovska biljka rasprostranjena na čitavoj teritoriji zemlje.

Da bi se sprečile burne alergijske reakcije, lekari upozoravaju da svi alergični treba da se jave lekaru na vreme i da u dogovoru sa njim počnu da uzimaju neki od lekova na vreme. Pri tome pacijenti ne treba da paniče kad se jave problemi kao što su zapušen nos, otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa, rafalno kijanje, svrab u nosu, očima i u grlu, kašalj, otežano disanje i napad gušenja. Treba opušteno i polako da udišu na nos, a izdišu na usta i obavezno da se jave lekaru.

U šumu samo po kiši

Osobe alergične na ambroziju bi trebalo što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša. Lekari savetuju da se treba skloniti iz okruženja u kome raste uzročnik alergije, a osetljive osobe ne treba da gaje biljke kao što su breze ili ukrasne trave. U vreme cvetanja trave i vladavine korovskih polena ne treba kositi travu u bašti niti ići u prirodu u sezoni cvetanja biljaka na koje ste preosetljivi.

Preporuka je da se u prirodu ide u vreme kada pada kiša, jer tada polen ne leti po vazduhu. Stanove ne treba provetravati do 23 časa. Lekove koje je lekar odredio treba uzimati redovno, a idealno bi bilo započeti terapiju deset do 15 dana pre početka sezone cvetanja alergena. Lekove ne treba uzimati bez saveta lekara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.