Godišnje doba određuje kakvog smo zdravlja

Godišnje doba u kojem smo rođeni može uticati na naš vid, prehrambene navike i celokupno zdravlje kasnije u životu, tvrde naučnici koje je konsultovao "Live Science".
Godišnje doba u kojem smo rođeni može uticati na naš vid, prehrambene navike i celokupno zdravlje kasnije u životu, tvrde naučnici koje je konsultovao "Live Science".

Najnovije istraživanje pokazuje da deca rođena u proleće imaju veću verovatnoću da će kao odrasli patiti od anoreksije.

"Utvrdili smo da je u odnosu na opštu populaciju najviše obolelih od anoreksije rođeno u prolećnim mesecima", kaže Lahiru Handuneti iz "Wellcome Trust Center for Human Genetics". "Postoji, dakle, neka vrsta rizičnih faktora koji variraju sezonski s anoreksijom."

Naučnici su otkrili da je osam od 100 ljudi rođenih između marta i juna imalo anoreksiju u poređenju s osam odsto populacije bez dijagnoze anoreksije. To je 15 procentno povećanje rizika za rođene tokom prolećnih meseci.

Prethodna istraživanja su otkrila sličnu povezanost između rođenja u proleće i raznih bolesti, uključujući šizofreniju, multiplu sklerozu, pa čak i dijabetes tipa 1. Moguće je da su ove bolesti povezane s nekim uticajem okoline tokom trudnoće ili prvih nekoliko meseci života, iako naučnici nisu sigurni šta bi to moglo da bude.

Ovi promenjljivi faktori u okolini, čini se, utiču na široku lepezu stanja:

- Istraživanje iz 2003. objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazuje da su afroameričke bebe rođene na leto i u jesen manje od onih rođenih u drugim sezonama. Takođe, deca Afroamerikanaca dobijaju u prva četiri meseca manje težine, ukoliko su rođena u jesen.

- Bebe rođene u jesen imaju 9,5 odsto rizika da postanu alergične na hranu, više od pet odsto, koliki je rizik za bebe rođene u junu i julu. Bebe rođene u novembru ili decembru imaju tri puta veće šanse da će patiti od ekcema i problema s disanjem. Ta studija je objavljena 2010. u časopisu "Journal of Epidemiology and Community Health".

- Umerena i teška kratkovidost najčešća je za bebe rođene u letnim mesecima, sugeriše istraživanje objavljeno u aprilu 2008. u časopisu "Ophthalmology".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.