Kofein, duvanje nosa i seks opasni po zdravlje

Holandski naučnici su istraživali faktore rizika koji su povezani sa krvarenjem u mozgu na 250 pacijenata i utvrdili osam rizika koji dovode do naglog povećanja krvnog pritiska.
Holandski naučnici su istraživali faktore rizika koji su povezani sa krvarenjem u mozgu na 250 pacijenata i utvrdili osam rizika koji dovode do naglog povećanja krvnog pritiska.

Nalazi, koji su objavljeni u časopisu "Strouk", govore da do krvarenja može doći zbog prskanja oslabljenog krvnog suda ili moždane aneurizme. Krvni pritisak može uništiti ćelije ometajući normalan protok krvi dok je moždani udar, koji je tako prouzrokovan, smrtonosan u 80% slučajeva.

Posle tri godine istraživanja nad 250 pacijenata naučnici u Univerzitetskom istraživačkom centru u Utrehtu otkrili su da je jedan od deset razloga moždane aneurizme kofein. Osim njega glavni faktori rizika takođe su:  

Naporno vežbanje 7.9%
Duvanje nosa 5.4%
Seks 4.3%
Napinjanje zbog izbacivanja izmeta 3.6%
Ispijanje kole 3.5%
Iznenadni strah 2.7%
Gnev 1.3%

"Svi ovi uzroci dovode do naglog i kratkotrajnog povišenja krvnog pritiska, što je, čini se, zajednički razlog prskanja aneurizme", navodi dr Monik Vlak, neurolog i glavni istraživač.

Dok je ovo istraživanje bilo usmereno isključivo na prskanje krvnih sudova, visok krvni pritisak takođe slabi krvne sudove a njega uglavnom uzrokuju debljina, pušenje i nedostatak vežbe.
  • 07.05.2011 18:24
    Jel se pod tri računa i ručni rad?
  • pera

    07.05.2011 16:31
    4 od 7. Nije strašno
  • 07.05.2011 16:02
    Ja radim 6 od 7 radnji, znači u velikoj sam opasnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.