Vino i čokolada dobri za mozak

Prema najnovijim istraživanjima crno vino i čokolada su dobri za mozak.

Prema najnovijim istraživanjima crno vino i čokolada su dobri za mozak.

Pretpostavlja se da polifenoli kojima obiluje tamna čokolada i vino, proširuju krvne sudove, ubrzavajući tako dotok krvi u mozak. To osigurava dovoljno kiseonika i šećera, što složene kalkulacije i misaone radnje čini bržima i jednostavnijima.

Oni koji bi želeli da probaju, biće još zadovoljniji činjenicom da polifenoli bolje deluju u kombinaciji. Drugim rečima, crno vino i čokolada su bolji, nego samo vino. Teorija je bazirana na dve studije Univerziteta Nortambria o efektima polifenola na mozak.

U prvoj studiji, zdrave odrasle osobe su podvrgnute seriji testova, nakon uzimanja tablete resveratrola, inače "čudesnog" sastojka crnog vina. Analize su pokazale povećani dotok krvi u mozak nakon uzimanja tog suplementa.

"Istraživanje pokazuje mnoge zdravstvene koristi i ništa ne sugeriše da postoje negativni efekti. Zato možete slobodno da konzumirate ove namirnice, ali naravno u umerenim količinama", objašnjava vođa projekta Ema Vajtman.

Druga studija potvrdila je kako je bolje konzumirati više tipova polifenola, nego samo jedan. Volonteri su rešavali slične aritmetičke testove, ali umesto resveratrola, konzumirali su čokoladno piće koje je sadržalo različite tipove polifenola. Ne samo da su volonteri tačnije rešavali zadatke, nego i mnogo brže.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.