Softver za lečenje od alkoholizma

Zavisnici od alkohola u Srbiji uskoro će moći da se leče terapijom određenoj prema tipologiji, koja će biti napravljena na osnovu programskog obrađivanja njihovih ličnih karakteristika, najavljeno je na skupu "Alkoholizam, zanemarena bolest i kako joj pristupiti" u Beogradu.
Zavisnici od alkohola u Srbiji uskoro će moći da se leče terapijom određenoj prema tipologiji, koja će biti napravljena na osnovu programskog obrađivanja njihovih ličnih karakteristika, najavljeno je na skupu "Alkoholizam, zanemarena bolest i kako joj pristupiti" u Beogradu.

Potreba za preciznim dijagnostifikovanjem alkoholizma kao bolesti, inicirala je nastanak softvertskog programa "LAT", čija je osnovna svrha da pomogne u određivanju tipova pacijenata zavisnih od alkohola, na osnovu nivou njihove zavisnosti.

"Program funkcioniše tako što se unesu lični podaci zavisnika kao što su starost, godine, istorijat dotadašnjeg lečenja, nakon čega ih softver obrađuje i određuje kom tipu alkoholičara neko pripada, na osnovu kojih im se kasnije propisuje terapija", naveo je autor programa Oto Mihael Leš.

On je istakao da je taj softver od nedavno uveden i u nekoliko zdravstvenih centara u Srbiji i da je u toku pravljenje baze podataka, na osnovu čega će biti utvrđeno kako izgleda tipičan srpski alkoholičar.

"Korišćenjem ovog softvera, moći će da se utvrdi koliko on ima godina, kom tipu alkoholičara pripada i koja mu terapija odgovara, jer je veoma važno da se svakom pacijentu pristupi individualno i odredi najefikasniji način lečenja", objasnio je on.

Pored nove tipologije, u lečenju zavisnika od alkohola u Srbiji može da se primenjuje i terapija lekom "Kampral", koja nije zasnovana na izazivanju odbojnosti prema alkoholu i ne izaziva tegobe, što je slučaj sa ostalim vidovima terapije.

"Osnovna funkcija ovog leka je da stvori balans u organizmu obolelog, a njegove prednosti su u tome što može da se primenjuje sa drugim lekovima, ne metaboliše se u jetri, nema negativnih posledica u dodiru sa alkoholom i ne izaziva zavisnost", rekao je doktor Boban Milojković.

Veliki problem kod alkoholizma u Srbiji predstavlja ustaljeno shvatanje da je upotreba alkohola nešto prihvatljivo,kazala je psihijatar Mirjana Jovanović.

"Nedostatak naše zemlje je i u ograničenom zdravstvenom sistemu, čija se pomoć zavisnicima od alkohola zasniva na opštoj terapiji, pa je ovakva tipologija, koja će pacijentima pristupiti individualno, veoma korisna", rekla je ona.

Jovanovićeva je dodala da je primenom terapije novim lekom udvostručena mogućnost da pacijenti postanu i ostanu apstinenti i da ona pomaže pacijentima koji ne istraju u apstinenciji da im se smanji želja za alkoholom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.