Otkriven najlošiji holesterol

Naučnici su otkrili novi oblik veoma lošeg holesterola koji povećava rizik od bolesti srca, pa se masnoće lakše lijepe za zidove arterija.
Naučnici su otkrili novi oblik veoma lošeg holesterola koji povećava rizik od bolesti srca, pa se masnoće lakše lijepe za zidove arterija. Novi tip holesterola uglavnom se može naći kod starijih osoba i onih s dijabetesom tipa 2, koji godišnje prouzrokuje na hiljade smrtnih slučajeva.

Ovo istraživanje su sproveli naučnici na Univerzitetu Varvik u Velikoj Britaniji, proučavajući različite oblike štetnog holesterola ili lipoproteina niske gustoće (LDL). Izrazito loš holesterol, koji su naučnici otkrili, zove se MGmin-LDL i ima slatke molekule koje su manje i gušće od one normalne.

Promijenjeni oblik normalne molekule holesterola lako se lijepi za zidove arterija, pružajući polazište za lijepljenje opasnih masnih plakova, odnosno za brže sužavanje krvnih sudova i teži protok krvi. Na kraju mogu puknuti, što bi izazvalo stvaranje krvnih ugrušaka, a oni uzrokuju srčani ili moždani udar.

Naučnici su stvorili ljudsku molekulu MGmin-LDL u laboratoriji da bi ispitali kako se ponaša u dodiru s drugim molekulama u organizmu. Uz dodatni šećer dobili su izuzetno ljepljivi oblik holesterola.

Rezultate istraživanja su objavili u časopisu "Diabetes", a rad ovih naučnika je, čini se, objasnio i zašto široko upotrebljavani lek za dijabetičare, metformin, smanjuje rizik od srčanog udara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.