Prva banka matičnih ćelija u zemlji

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta formirao je prvu domaću porodičnu banku matičnih ćelija.


Matične ćelije iz pupčane vrpce novorođenčeta mogu da leče mnoge bolesti. Roditelji koji su odlučili da sačuvaju matične ćelije svoje bebe plaćaju bankama matičnih ćelija u inostranstvu preko 1.500 evra.

Od nedavno je u Institutu za majku i dete, čiji transplantacioni tim ima veliko iskustvo, fomirana porodična banka matičnih ćelija koja za sada ima 30 prikupljenih uzoraka.
“Uzimanje uzoraka je vrlo jednostavno. Metoda koja je potpuno bezopasna i po majku i po dete. Prikupljeni uzorci se onda transportuju do Instituta za majku i dete, gde se obrađuju i tehnikom tzv. programskog zamrzavanja se zamrzavaju i čuvaju u tečnom azotu na -196 stepeni”, objašnjava načelnica Službe za transplantaciju kostne srži, Dragana Vujić.

Strategija Srbije je da se formira javna banka matičnih ćelija koja bi na regionalnom nivou sarađivala sa drugim bankama i na taj način olakšala nalaženje odgovarajućeg davaoca kod bolesnika kod kojih je medicinski opravdano presađivanje matičnih ćelija.

Svetlana Vukajlović iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) kaže da bi tada manje pacijenata odlazilo na komplikovane operacije i transplantacije u inostranstvo.

“Mi pacijente šaljemo u inostranstvo zato što nemamo podudarnih davaoca, a ako uspostavimo banku i postanemo naravno deo Eurotransplanta, onda ćemo moći iz sopstvenih resursa i razmenom sa svetom da omogućimo da se pacijenti transplantacijom leče i ovde”, kaže ona.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje podržao je projekat dovođenjem stranih stručnjaka i upućivanjem naših stručnjaka na edukaciju u inostranstvo.

Uspostavljanje regionalne mreže banke matičnih ćelija koja uključuje i Srbiju olakšalo bi i ubrzalo nalaženje odgovarajućeg davaoca matičnih ćelija.
“Ove zemlje su jako male, upućene na međusobnu saradnju i formiranje mreže je apsolutno neophodno i ona uostalom postoji na nivou cele Evrope i sveta”, podseća naučni direktor Francuskog instituta krvi, dr Zoran Ivanović.

U svetu postoji više od 50 javnih banaka matičnih ćelija u kojima se nalazi više od 400.000 obrađenih i zamrznutih uzoraka dostupnih svima kojima su potrebni u lečenju, za razliku od privatnih ustanova koje ćelije čuvaju isključivo za lečenje užih članova porodica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.