Bore na licu pokazuju kakav je kvalitet kostiju

Nivo proteina u koži i kostima je direktno povezan, zbog čega bore na ženskom licu i vratu mogu biti jasan pokazatelj koliki je njen rizik od frakture kostiju.
Nivo proteina u koži i kostima je direktno povezan, zbog čega bore na ženskom licu i vratu mogu biti jasan pokazatelj koliki je njen rizik od frakture kostiju.

Naučnici sa Univerziteta Jejl su utvrdili da žene sa više bora imaju veće šanse da zbog lošeg kvaliteta kostiju pretrpe lomove.

Istraživanje sprovedeno među 114 žena u ranoj menopauzi, koje su poslednju menstruaciju imale u zadnje tri godine, pokazalo je na koji način su koža lica i vrata povezane sa kvalitetom kostiju.

Uređajem zvanim durometan merena im je koža na 11 mesta, dok je gustina kostiju merena ultrazvukom i X-zracima.

"Utvrdili smo da su dublje i veće bore povezane sa niskom gustinom kostiju", kazala je za AFP profesorica Lubna Pal. "Što su bore veće, to je gustina kostiju manja."

Rezultati studije predstavljeni su na okupljanju stručnjaka u Bostonu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.