Besplatna inseminacija u Novom Sadu

Specijalna bolnica za ginekologiju "Perinatal" iz Novog Sada poklanja program besplatne inseminacije za 25 parova iz Vojvodine i to parovima iz opština Bela Crkva, Irig, Nova Crnja, Žabalj i Kikinda.

Prethodno će parovima biti određene i kompletirane dijagnostičke procedure uz konačno mišljenje o svrsishodnosti metode.

"Specijalna bolnica za ginekologiju "Perinatal" promoviše pronatalitet u Vojvodini i nastavlja prošlogodišnji projekat u okviru kojeg je inseminaciju dobilo deset parova iz Novog Sada i po pet parova iz Subotice, Sombora, Sremske Mitrovice, Inđije, Bečeja i Zrenjanina", kaže direktor "Perinatala" Miloš Kozarov i napominje kako procedura kod mnogih parova još nije završena, te ne može da se kaže kakav je konačni rezultat ove procedure, koja košta 500 evra po pacijentkinji, a parovi koji uđu u program dobiće je besplatno.

Da bi par mogao da uđe uprogram sterilitet mora da traje duže od jedne godine. Žena ne sme da bude starija od 38 godina, ultrazvukom mora da bude utvrđeno da nema patoloških tvorevina poput mioma i cisti, bar jedan jajovod mora da bude prohodan i bez obzira na godine u slučaju neregularnog menstrualnog cilkusa, hormonski status mora da bude u granicama normale. Kada je reč o partneru, spermogram mora da bude u granicama normale ili prvog stepena poremećaja, u smislu smanjenog broja ili usporene pokretljivosti spermatozoida.

U "Perinatalu" kažu da sve veći broj parova u Vojvodini ne može da ostvari trudnoću zbog medicinskih problema, povećanog stresa, zagađenja, nepravilne ishrane. Mnogi čekaju da uđu u program vantelesne oplodnje, ali neki odlaze i u inostranstvo u potrazi za šansom da postanu roditelji. Uglavnom se u borbi protiv steriliteta koristi vantelesna oplodnja stimulisana hormonima, što je medicinski opravdan metod. Međutim, lekari u razvijenim zemljama primenjuju inseminaciju u spontanim uslovima, koja ženu ne podvrgava hormonskoj terapiji, već samo potpomaže prirodno začeće.

"Uvodeći evropske standarde u strategiju podsticanja rađanja, "Perinatal" prvo preporučuje prirodnu asistenciju začeća, pa tek potom stimulisnu oplodnju", poručuju u ovoj bolnici, gde osim dijagnostike ginekoloških oboljenja i dijagnostike i lečenja steriliteta, pacijentima stoji na raspolaganju i stacionarno i operativno lečenje.

"Perinatal" se nalazi u Ulici Laze Nančića 30 u Novom Sadu, a njihovi brojevi telefona su 021/529-716, 021/520-032 i 065/588-00-00.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.