Zbog amnezije svako jutro misli da je dete

Engleskinja Amanda Ričards (32), koju je u martu ove godine udario automobil, probudila se iz kome misleći da je dete, i ne seća se baš ničega što se dogodilo u poslednjih pet godina.
Engleskinja Amanda Ričards (32), koju je u martu ove godine udario automobil, probudila se iz kome misleći da je dete, i ne seća se baš ničega što se dogodilo u poslednjih pet godina.

Kada je 27. marta oko 19 sati prolazila ulicom u Svolvelu u Gejtshedu, udario ju je automobil, a vozač je pobegao sa mesta nesreće. Devojka je imala povrede lica, nogu, kukova, ruku i leđa, i hitno je odvezena u bolnicu u Njukaslu.

"Videti je takvu te noći je bilo nešto najstrašnije na svetu. Mislili smo da neće preživeti", rekla je njena majka za Dejli Mejl. Amanda je deset dana provela u komi, a kada se probudila, prepoznala je samo svoju majku i to po mirisu kojeg se seća iz detinjstva. Njena majka Kristin kaže da ceo život nosi isti, omiljeni parfem, i kada ga je Amanda osetila, pitala ju je: "Da li si ti moja mamica?".

Kako se ispostavilo, nesrećna devojka je sada "zaglavljena" u sećanjima iz svog detinjstva, a povremeno umisli da je u tinejdžerskim danima. Zbog post-traumatske amnezije, ona je u stanju potpune konfuzije i ne seća se određenih delova svog života. Ne seća se da je njen brat Toni umro pre nekoliko godina, a neretko zaboravi i svoje ime. Roditelji strahuju kako će se ona izboriti sa tugom kada se seti bratovljeve smrti.

Većina fizičkih povreda je prošla, ali Amanda je još uvek u bolnici i dobija danonoćnu lekarsku negu. Doktori ne znaju da li će joj se sećanje povratiti.

"Ponekad mislim da vidim napredak, ali ipak – čovek vidi ono što želi da vidi", kaže njena majka Kristin, koja se plaši da bi Amandi moglo da se povrati dugoročno pamćenje, ali da ne može da se seti šta se dešava od dana do dana. (Srbijanet)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.