Čitanje jača mozak

Gustina sive mase u levoj polovini mozga veća je kod ljudi koji znaju da čitaju, nego kod nepismenih.

Osim toga, čitanje jača veze između bele mase i različitih delova mozga koje obrađuju informacije. Savladavanje veštine čitanja jača veze između različitih delova mozga, pokazalo je istraživanje sprovedeno na grupi kolumbijskih gerilaca koji su naučili da čitaju tek u odraslom dobu, piše časopis Nature.

"Do sada nije bilo moguće izolovati promene podstaknute u našem mozgu učenjem čitanja, zbog drugih ometajućih faktora kod dece, jer ona istovremeno sa čitanjem i pisanjem usvajaju i niz drugih znanja", objasnila je koautorka studije Keti Prajs.

Naučnici iz Baskijskog centra za mozak i jezik u Donostia San Sebastijanu uporedili su ekografije mozga 20 gerilaca koji su naučili da čitaju, s ekografijama 22 gerilca koji su ostali nepismeni.  Uočili su da je gustina sive materije u levoj polovini mozga veća kod osoba koje su naučile da čitaju.
Ta područja mozga odgovaraju područjima koja su prethodno identifikovana kao odgovorna za prepoznavanje oblika slova i prenos slova u zvukove. Čitanje je takođe pojačalo povezanost "bele mase" koja je odgovorna za prenos informacija među različitim područjima za obradu tih informacija, navodi se u studiji.

Autori studije smatraju da rezultati istraživanja mogu pomoći u razumevanju disleksije, poremećaja koji izaziva teškoće u učenju, probleme vezane za čitanje i ozbiljne tešlkoće kod sticanja veštine pisanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.