Moždani udar je globalna epidemija

Moždani udar je globalna epidemija. U našoj zemlji je ta bolest prvi uzrok smrtnosti kod žena, a drugi kod muškaraca.

"Klinika za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine godišnje hospitalizuje 1.300 pacijenata sa moždanim udarom, od kojih 20 odsto umre od ove bolesti" – rekla je upravnica Klinike za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine docent dr Marija Žarkov.

Prepoznati simptome na vreme

Jedna od najvažnijih karika u lancu prevencije i lečenja obolelih od moždanog udara su lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i zbog toga i oni moraju da na vreme prepoznaju bolest i upute pacijente na kliniku. Simptomi su iznenadna slabost ili utrnulost jedne polovine tela ili lica, iznenadne smetnje vida, iznenadni poremećaji hoda, ravnoteže i koordinacije, iznenadne smetnje u izgovaranju reči i razumevanju tuđeg govora, kao i velike glavobolje. Ako pacijent primeti ove simptome, mora se što pre javiti lekaru.

Svetski dan moždanog udara obeležava se 29. oktobra i ove godine nosi poruku "Šta ja mogu da uradim?",  koja treba svima da bude vodilja svakog dana, a ne samo 29. oktobra, jer je moždani udar drugi uzročnik smrti u svetu, a može i treba da se leči na vreme.

"Iako je moždani udar, pretežno bolest ljudi starijih od 65 godina, jer 75 odsto pacijenata koji dožive moždani udar imaju više od 65 godina, ta granica se svake godine pomera sve niže na radno sposobno stanovništvo. Čak jedna četvrtina bolesnika pripada mlađoj populaciji", napomenula je dr Žarkov i dodala da se moždani udar može lečiti, ali i sprečiti pravovremenim prepoznavanjem simptoma.

Faktori rizika moždanog udara su: povišen krvni pritisak, gojaznost, srčane bolesti, pušenje, povišen nivo šećera i holesterola u krvi, nedovoljna fizička aktivnost.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja „Novi Sad“ za zdravstvenu delatnost dr Darinka Ivančić rekla je da su, kada je ova bolest u pitanju, Dom zdravlja i Klinika za neurologiju u tesnoj vezi.

Sprečiti bolest na vreme

Pacijenti prvo dolaze u Dom zdravlja, gde lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prepoznaju simptome moždanog udara, nakon čega ih upućuju u druge zdravstvene ustanove na lečenje. Ona je istakla i da pacijenti koji su radno sposobni, redovnim pregledima kod svojih izabranih lekara opšte prakse ili medicine rada, mogu sprečiti pojavu moždanog udara.

Ukoliko prilikom sistematskih ili drugih redovnih pregleda, lekar primeti da  postoji rizik od oboljevanja od moždanog udara, upoznaje pacijenta sa takvim stanjem i pripisuje mu higijensko - dijetetske mere.

"Kada je u pitanju moždani udar, prevencija i otklanjanje faktora rizika mogu mnogo da pomognu. Međutim, i dolazak pacijenta na vreme u pravu zdravstvenu ustanovu pomoći će da se posledice bolesti ublaže", istakla je dr Ivančić.

Prema rečima dr Miodraga Arsića iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine masovnost ovog oboljenja poslednjih nekoliko godina opada, tako da je na teritoriji Južnobačkog okruga 14 posto, dok je u Vojvodini 13 odsto obolelih od moždanog udara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.