Zašto žene žive duže od muškaraca?

Svake godine gotovo 100.000 muškaraca umre pre 75. godine života u odnosu na 60.000 žena.
Svake godine gotovo 100.000 muškaraca umre pre 75. godine života u odnosu na 60.000 žena.

Prema najnovijim istraživanjima, ukupno 22 procenta muškaraca u Engleskoj i Velsu umre pre 65. godine naspram 13 procenata žena, a 42 procenta umre pre 75. u odnosu na 26 procenata žena.

Takođe, istraživanja su pokazala da 76 procenata populacije koje izvrši samoubistvo čine muškarci.

"U odnosu na žene muškarci ređe idu kod lekara", rekao je Tom Spektor, profesor sa koledža za genetsku epidemiologiju u Londonu.

"Velika je biološka razlika između dva pola, tako da ne postoji razlog zašto bi se tela muškaraca i žena ponašala na isti način", dodao je on.

Spektor je još objasnio kako su žene izdržljivije u životu od muškaraca. "One su generalno sitnije i niže od muškaraca, a ako uzimaš manje izvora energije živećeš duže", objasnio je Spektor. "To možemo videti i na primeru životinja, kišne gliste žive četiri puta duže, ako ne jedu i ne upražnjavaju seks", dodao je on.

Spektor je zaključio i da muškarci u 50 ili 60 godini života nisu više upotrebljivi, dok žene jesu, jer se one ostvaruju kao bake, koje pomažu oko dece. "Proći će hiljade godina evolucije dok moderni muškarac ne promeni svoj način života'', zaključio je on.

Statistike iz 2009. godine su, međutim, povoljnije za muškarce i pokazuju da će muškarci rođeni 2006. godine živeti 3,6 godina duže, a žene 1,9 godina duže u odnosu na one rođene 1990. godine.
  • Хм

    14.06.2011 11:58
    @Andro: ''muškarci u 50 ili 60 godini života nisu više'' - за секс?
  • Zoki

    14.06.2011 10:11
    Ideja
    Zanima me ko bi duze ziveo u braku izmedju dve zene. Ako se ne bi do kraja poubijale, verovatno bi duze zivela ona koja je podmuklija, veca cantraca, manipulator, ucenjivac... Verujem da ni jednoj ne bi bilo lako.
    U tome lezi kljuc razloga za kraci zivot muskarca.
  • Andro

    14.06.2011 07:23
    Jao!
    Šta vam to znači - muškarci u 50 ili 60 godini života "nisu više upotrebljivi"?
    Za šta? Ko to kaže?
    Ili, ako je tako, maltene svi političari, direktori, rukovodioci posle 50. godine života treba da se penzionišu i da legnu pred Tv sa daljinskim u jednoj a pivom u drugoj ruci.
    Hm, ustvari, jedva čekam, za 3 godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.