FOTO: Zastrašujuće slike na američkim cigaretama

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) danas je objavila devet novih nalepnica-upozorenja koja na zastrašujući način prikazuju negativan uticaj duvana na zdravlje.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) danas je objavila devet novih nalepnica-upozorenja koja na zastrašujući način prikazuju negativan uticaj duvana na zdravlje.

Među fotografijama na kutijama cigareta biće bolesni zubi i desni, i fotografija čoveka sa traheotomijom, ali i leš pušača, bolesna pluća i majka koja drži dete obavijeno dimom. Uz fotografije su uobičajeni natpisi o opasnosti od pušenja.

Novina je što će nova etiketa zauzimati čitavu gornju polovinu – na prednjoj i zadnjoj strani pakovanja cigareta. Upozoravajući natpisi moraju se pojavljivati i u reklamama i činiti 20 odsto površine oglasa.

Proizvođači cigareta treba da se tim novinama prilagode do jeseni 2012. godine.
SAD su upozoravajuće natpise na kutijama cigareta uvele 1965: "Cigarete mogu biti opasne za vaše zdravlje", a sadašnja upozorenja- etikete - mali okvir sa tekstom, su na pakovanjima cigareta od polovine 1980-ih godina.

Broj Amerikanaca koji puše je sa gotovo 40 odsto 1970-ih godina, opao na oko 20 odsto sada (oko 46 miliona odraslih u SAD). Tvrdi se da godišnje od pušenja u SAD umre 443.000 ljudi.

  • www.stopcigaretama.rs

    28.06.2011 21:53
    ljudi
    prestanite da pusite,sacuvajte zdravlje i vas novac umesto sto ga bacate stranim globalnim kompanijama!!!
  • ns

    23.06.2011 21:37
    ove slike postoje na engleskom marlboru već par godina, tamo se mnooogoooo manje puši ali ne zbog fotografija na paklici nego zbog stroge zabrane na svakom ćošku i paprene cene od oko deset eura za 19 cigara
  • Vlada

    23.06.2011 10:15
    @Grk
    Rak nastaje zbog mutacija i moze se javiti kod svakog. Odredjeni faktori uticu na povecanje mutacija, kao sto su : zracenje, odredjne hemijske supstance i naravno pusenje cigareta. POred gomile drugih bolesti, cigare znatno povecavaju rizik od dobijanja raka pluca, i tako tek 10 posto ljudi koji ne puse dobiju rak pluca ( muskarci ) odnosno 20% zene ( izvor: Dr. Michael Thun - Americko udruzenje za borbu protiv raka ). Ostali su svi pusaci. E sad, te teorije zavere da to izmisljaju Amerikanci ne piju vodu posto iste rezultate dobijamo iz celog sveta. Britanska studija kaze da 0,3% nepusaca razvije rak pluca, naspram 20% pusaca.
    .......
    Plus, ko moze da navede jednu jedinu studiju koja dokazuje suprotno? Ko i kako izvlaci po vama korist od te 'obmane' da cigare izazivaju rak?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.