Trudnicama treba san

Trudnice koje noću spavaju manje od pet sati su za 50 procenata izložene većem riziku od korišćenja antimigrenoznih lekova od onih koje su duže spavale, upozoravaju norveški naučnici.

U slučaju da trudnice nedovoljno spavaju, izložene su znatno većem riziku od glavobolja zbog čega često posežu i za lekovima za migrenu, poručuju norveški stručnjaci sa Univerziteta u Oslu, a prenosi "Mondo".

Procenjuje se da od 20 do čak 80 posto žena pati od migrena za vreme trudnoće, ali treba napomenuti da nije preporučljivo uzimati antimigrenozne lijekove u ranoj fazi trudnoće, kad je fetus najugroženiji, upozoravaju istraživači.

Ukupno 3.840 trudnica obuhvaćeno ovim istraživanjem prijavilo je napade migrene u prvih pet meseci trudnoće, a 2.525 je uzimalo lekove protiv migrene da bi ublažile bol. Norveške trudnice su u 54 odsto slučajeva koristile takozvane nenarkotične analgetike, a svaka četvrta  medikamente iz grupe takozvanih triptana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).