I od kozmetike se goji!

Ukoliko imate višak kilograma i mesecima pokušavate da smršate, moguće je da vas u tome sprečavaju kozmetički preparati, šampon, losion za telo ili sapun koje redovno koristite.

Ukoliko imate višak kilograma i mesecima pokušavate da smršate, moguće je da vas u tome sprečavaju kozmetički preparati, šampon, losion za telo ili sapun koje redovno koristite.

Naime, prema najnovijem istraživanju obavljenom u SAD, 70 odsto kozmetičkih i proizvoda za čišćenje sadrži ftalate, hemijske supstance koje remete nivo hormona u organizmu i na taj način izbacuju iz ravnoteže prirodni mehanizam za kontrolu težine u našem telu.

Autori ovog istraživanja, lekari iz Medicinskog centra "Maunt Sinaj" u Njujorku, tvrde da postoji velika verovatnoća da ukoliko svakodnevno koristite ovakve proizvode kasnije imate probleme sa težinom, kao i da se kod dece koja su često izložena njihovom delovanju značajno uvećava šansa da kao odrasle osobe pate od gojaznosti. Istovremeno, američki naučnici ustanovili su da još jedna supstanca, bisfenol-A, koja je takođe prisutna u većini hemijskih proizvoda, može da utiče na pojavu gojaznosti.

Naime, ljudsko telo apsorbuje ftalate i bisfenol–A, hemijske supstance koje stručnjaci nazivaju i "endokrini disruptori", jer remete rad žlezda i hormona. Kod žena ove hemijske supstance remete osnovnu hormonsku ravnotežu i uzrokuju poremećaje nalik onima koji se mogu javiti u pubertetu ili menopauzi. Kod muškaraca ftalati i bisfenol-A smanjuju nivo testosterona u krvi, što je odavno povezano sa pojavom gojaznosti kod pripadnika jačeg pola.

  • Maja

    03.02.2012 11:46
    what is this
    kako da ne budete samo debeli, nego i prljavi
  • Marina

    02.08.2011 16:58
    AHA! Sada mi je sve jasno!
    Tužiću "Nevena"-Leskovac zbog najboljeg bebi sapuna na svetu! Posle ovog istraživanja mi je savim jasno o čemu se radi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.