Pregled oka sprečava demenciju

Naučnici su otkrili jednostavan i jeftin pregled oka koji omogućava da se demencija otkrije u samom začetku, čime bi se znatno povećale šanse za lečenje i zaustavljanje ove bolesti.

Jednostavan pregled očiju koji može izvesti vaš očni lekar može da otkrije  Alchajmerovu bolest godinama pre nego što se razvije, čime se omogućava rano lečenje koje bi moglo da zaustavi bolest u samom začetku.

Britanski naučnici razvili su tehniku koja otkriva oštećenja ćelija nerava u jabučici oka, koja su povezana sa oštećenjima nerava u mozgu.

Stručnjaci tvrde da bi brz i jeftin test, koji se sastoji od toga da se pacijentu stave kapi u oči te se oko potom snimi s infracrvenom kamerom, mogao biti revolucionaran u otkrivanje demencije. Jednom kada se dijagnostikuju, lečenje može odmah da počne.

Profesorka Frančeska Kordeiro koaj je vodila ovu studiju i istraživanje kaže kako malo ljudi shvata da je očna jabučica direktni produžetak mozga, a moguće je da će u skoroj budućnosti poseta oftalmologu značiti i kompletan pregled mozga.

Ova tehnika, koja se trenutno testira na ljudima, mogla bi za dve godine da postane deo lekarske prakse. Uz pomoć hemijskih markera mogu da se otkriju oštećenja oka. Hemijski markeri ubrizgali bi se ili uz pomoć kapi za oči ili injekcije u ruku. Supstanca bi u telu tražila ćelije nerava koje odumiru i hemijski marker bi ih označio.

Očni lekari  potom bi morali da snime oko infracrvenom kamerom i prebroje tačkice koje se jave na snimku. Naučnici koju su ovo studiju objavili u časopisu "Cell Death & Disease", tvrde da je više od 20 točkica indikator Alchajmera.

''Smrt nervnih ćelija je ključni deo svih neuro-degenerativnih bolesti, ali do sada nije bilo moguće posmatrati odumiranje ćelija u živom oku'', ispričala je Kordeiro i napomenula kako je rano
otkrivanje Alchajmera važno za zaustavljanje bolesti i sprečavanje odumiranja ćelija. Jednom kad ćelija mozga odumru, one više ne mogu da se obnove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.