Menu 021

Potrošnja lekova obara sve rekorde

Postoji realna zabrinutost da će do kraja 2011. biti izdato, neverovatnih, sto miliona kutija lekova na recept o trošku fonda.
Život 16.08.2011. | 15:47

Postoji realna zabrinutost da će do kraja 2011. biti izdato, neverovatnih, sto miliona kutija lekova na recept o trošku fonda.

Jedan od uzroka ogromnih troškova lečenja u siromašnom srpskom zdravstvu je i nedovoljno razvijena preventiva.

Razvijene zemlje sveta zahvaljujući dobro organizovanoj prevenciji u zdravstvenom sistemu ostvaruju uštede u lečenju koje se mere milijardama dolara. Prevencija podrazumeva aktivnosti potrebne da bi se bolest sprečila, a ukoliko do nje dođe da se otkrije u što ranijoj fazi radi uspešnijeg lečenja.

Međutim, za uspešnost sprovođenja preventivnih mera, pored zdravstvenog sistema odgovoran je i sam pacijent.

U Srbiji su u ozbiljnom porastu bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes i bolesti raka. Sve ove bolesti se mogu primenom preventivnih mera i zdravih stilova života umanjiti i za više od 50 odsto. Nažalost, mnogi preventivni programi u Srbiji postoje samo na papiru ali i samo stanovništvo se ne odaziva ni na postojeće kontolne preglede.

"Odaziv je jako mali. Od 1.200 pisama koja su poslata došlo je samo troje na sistematski pregled, odrasdlo stanovništvo, i dvoje na tu revakcinaciju tetanusom Znači da je prosvećenost jako mala, zdravstveno vaspoitanje je jako malo", kaže lekarka Milena Turubatović.

Prevencija obuhvata sistematske preglede, vakcinaciju i edukaciju. U periodu od 19. do 35 godine potrebno je jednom u pet godina otići na sistematski pregled, a posle 35. jednom u dve godine.

"Ono što je jako važno, ciljani pregledi, preko 50 godina života su važni za otkrivanje karcinoma debelog creva. Još jedna preventivna obaveza je da se posle tridesete godine na svakih 10 godina vrši revakcinacija protiv tetanusa, kako bi svi bili zaštićeni od te opake bolesti", kaže Vesna Vujičić, direktorka DZ Savski venac.

Zahvaljujući kontrolnim pregledima za rano otkrivanje raka debelog creva u Skandinavskim zemljama i SAD-u smrtnost je umanjena za skoro 30 odsto. Iz Doma zdravlja upozoravaju pacijente sa visokim rizikom da im je ova kontrola neophodna.

"To su pre svega osobe koje imaju zapaljenske bolesti debelog creva, osim toga to su pacijenti koji imaju već dijagnostikovane polipeu debelom crevu. Vrlo je bitna genetika, dakle sve osobe koje imaju rođaka prvog redakoji je mlađi od 45 godina aima podatak o karcinomu", kaže Milica Bošković, specijalistkinja opšte medicine.

U Srbiji više od dve trećine pacijenata se lekaru javljaju kada je bolest već nastupila. Zabrinjavajuća je i sklonost ka samolečenju ili stvaranju kućnih zaliha lekova, pa je posebno primetno povećanje potrošnje antibiotika, antidepresiva, lekova za lečenje astme i dijabetesa.

 • 17.08.2011 15:49
  @Begečka nana
  Sistematske preglede treba ZABRANITI u svim institucijama, a u firmama (posebno privatnim)kažnjavati za njihovo vršenje. Služe za rano dijagnostikovanje bolesti (ali one od koje se vuče po bolovanju, ostale ne registruju) i trudnoće u cilju što bržeg davanja OTKAZA!!! Ne znam da li ste znali da poslodavac može da odluči koliko vam treba vremena da se oporavite, odnosno o bolovanju odučuje on, a ne lekar.
 • Begečka nana
  17.08.2011 12:22
  Uvesti obavezne godišnje sistematske preglede za sve zaposlene (a ne samo one u državnom sektoru). Kada bi htela da obavim sistematski, pod uslovom da DR opšte prakse smatra da mi je to potrebno, trebalo bi mi bar 6 meseci telefoniranja, zakazivanja i čekanja. I pitanje je da li bi i tada sve uspela da završim. Ovako - uvesti obavezu za poslodavca da obezbedi 1 dan godišnje za pregled, a lekara da taj pregled obave - i mirna Bačka. Tako se radi u velikim firmama, zašto nebi i u malim i privatnim!? Ali, to mnogima ne odgovara...
 • jelena
  17.08.2011 05:33
  Boze o kojoj je ovde prevenciji rec!? U ovoj drzavi ni bolesni ne mogu da se lece,a kamoli zdrav covek da ode da se kontrolise. Ako nemas da im tutnes u džep CRKNI!
 • 16.08.2011 20:03
  Kada štetočine u zdravstvu omoguće građanstvu dostojanstveno zakazivanje i preglede, tada ćemo odlaziti na redovne kontrole i bolesti će se otkrivati u početnim fazama pa će i lečenje biti lakše i jeftinije, sa manje lekova.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest