Uspešno kliničko testiranje moždanih matičnih ćelija

Prvo kliničko testiranje moždanih matičnih ćelija u terapiji moždanog udara završilo se uspehom i lekari su spremni da pokrenu drugu fazu, javlja BBC.

Prvo kliničko testiranje moždanih matičnih ćelija u terapiji moždanog udara završilo se uspehom i lekari su spremni da pokrenu drugu fazu, javlja BBC.


Nezavisna procena zdravstvenog stanja prva tri pacijenta kojima su ubrizgane matične ćelije u mozgu u Južnoj opštoj bolnici u Glazgovu pokazala je da test nije imao negativne posledice.

To znači da bi terapija mogla da bude testirana na većem broju pacijenata kako bi se došlo do novog načina u lečenju moždanog udara.

Lekari se nadaju da će matične ćelije pomoći u obnavljanju oštećenog moždanog tkiva.

Prof Kit Mjur sa Univerziteta u Glazgovu koji je bio vođa projekta izjavio je sa BBC da je zadovoljan rezultatima testa.

"Moramo da budemo sigurni da je terapija bezbedna pre nego što pristupimo drugoj fazi. Ovo je prvi put da je ovaj tip terapije matičnim ćelijama isproban na ljudima, veoma je važno da znamo da možemo bezbedno da nastavimo sa testiranjem. U ovom trenutku imamo dozvolu da nastavimo sa većom dozom matičnih ćelija", kazao je on.

Pacijent koji je prošle godine prvi na svetu dobio terapiju bio je jedan penzioner. Od tada je terapija testirana na još dve osobe.

Sva tri pacijenta su dobila veoma male doze matičnih ćelija.

U toku naredne godine, još devet pacijenata će postepeno dobijati veće doze matičnih ćelija kako bi se prvenstveno ustanovilo da li je terapija bezbedna za pacijente. Lekari će, paralelno, raditi na proceni koji su najbolji načini merenja efikasnosti terapije.

  • SidorovTaras21

    20.12.2011 02:59
    комментарий на топик
    Бесплатные кастинги моделей в Киеве

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.