Potvrđeno: Dečija hrana i kafa kancerogeni

Evropska agencija za bezbednost hrane potpuno je šokirala javnost najnovijim izveštajem, koji pokazuje da je najveći stepen kancerogene materije koja nastaje pri termičkoj obradi hrane pronađen u kafi i dečijoj hrani u teglicama.
Evropska agencija za bezbednost hrane potpuno je šokirala javnost najnovijim izveštajem, koji pokazuje da je najveći stepen kancerogene materije koja nastaje pri termičkoj obradi hrane pronađen u kafi i dečijoj hrani u teglicama.

Radi se o organskoj supstanci zvanoj furan za koju je utvrđeno da je potencijalno kancerogena za ljude. Na osnovu istraživanja sprovedenog u 20 zemalja EU, koja se zasniva na podacima prikupljanim od 2004.godine do danas, furana najviše ima u kafi i dečijoj hrani, ali i u mleku za bebe i mleku u prahu.

Agencija u izveštaju ne navodi o kojim se tačno proizvodima radi, ali piše da je najveći nivo furana nađen u kafi, u kojoj se srednje vrednosti ove supstance kreću od 45 mikrograma po kilogramu u slučaju obrađene kafe, do 6.407 mikrograma po kilogramu kad je u pitanju kafa u zrnu. Količine furana pronađene u hrani namenjenoj deci kreću se od 3,2 mikrograma po kilogramu u veštačkom mleku za bebe, do 49 mikrograma u dečijoj hrani u teglicama.

Inače, dozvoljene količine furana se kreću od 0,03 i 0,59 mikrograma po kilogramu telesne težine po danu za odrasle osobe, od 0,02 do 0,13 mikrograma za adolescente, od 0,04 i 0,22 mikrograma za drugu decu, između 0,05 do 0,31 za malu decu i između 0,09 i 0,22 mikrograma za bebe.

Furan je prvi put pre sedam godina otkriven u velikom broju namirnica koje prolaze termičku obradu, a tada je na ovu opasnost upozorila američka organizacija "US Food and Drug Administration".
  • Boki

    13.09.2011 07:26
    Hi-tec
    Nisam siguran da postoji išta što se jede i pije a da neka visoko-tehnološka analiza ne pronađe u tome makar tragove nečega potencijalno opasnog za zdravlje čoveka.Generalno,ljudski vek se stalno produžava,naravno,gledano očima statistike.To znači da se baš i ne treba toliko plašiti ovakvih istraživanja i analiza.Koliko nas ima mogućnost da ujutro kad ustane pomuze kravu ili kozu,ubere svež paradajz u bašti,spremi za ručak pile koje je trčalo po dvorištu i sl.A šta bi tek Hi-tec laborant našao u tome...
  • Adice

    10.09.2011 15:16
    Rešenje !
    Kuvajte sami kašice svojo deci ! Zdravije je u svakom slučaju ! :)
  • 10.09.2011 14:10
    I šta sad ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.