Rak dojke se može otkriti na vreme

"To se meni ne može dogoditi" pomislila jebarem jednom svaka žena, ali se veliki broj njih prevario, pa se na svaka tri minuta u svetu po jednoj majci, sestri, ćerki dijagnostikuje rak dojke.
"To se meni ne može dogoditi" pomislila jebarem jednom svaka žena, ali se veliki broj njih prevario, pa se na svaka tri minuta u svetu po jednoj majci, sestri, ćerki dijagnostikuje rak dojke.

 

Svakog oktobra u svetu se nose ružičaste mašnice, simboli borbe protiv raka dojke. Iako je to jedan od najrasprostranjenijih oblika kancera, deluje da o njemu žene i dalje malo znaju.
Medicina je na tom polju veoma napredovala, pa se rani stadijumi tog oblika raka veoma uspešno leče, ali upravo na tom polju zakazuje odgovornost žena prema sopstvenom zdravlju.

Važne informacije o raku dojke

Dojka se sastoji od žlezdanog i potpornog tkiva, a najveći broj karcinoma javlja se u kracima žlezdanog tkiva usmerenim prema pazušnoj jami.
On nastaje kada normalne ćelije žlezdanog tkiva mutiraju, počnu nekontrolisano rasti i uništavati okolne zdrave ćelije.
Do danas nije poznat uzročnik raka dojke, ali je u velikom broju slučajeva nasledan. Za sve nasledne tipove, odgovoran je neki od dva gena BRCA-1 i BRCA-2, od kojih prvi može biti odgovoran i za rak jajnika.

Kako obaviti samopregled?

Sve žene starije od 20 godina trebalo bi jednom mesečno da rade pregled dojki i to neposledno posle završetka menstrualnog krvarenja.

- Stati ispred ogledala i ruke držati opuštene pored tela. Pažljivo razgledajte dojke, proverite da li su simetrične, bez udubljenja, promena na koži ili bradavicama. Isti postupak ponoviti sa rukama podignutim u vis.

- Nežno pritisnuti bradavice i proveriti da li se pojavljuje bilo kakav iscedak.

- Leći na leđa, ispod levog ramena staviti jastuk, a levu ruku ispod glave. Prepipati desnom rukom kružnim pokretima unutrašnju polovinu leve dojke, pokretima odozgo prema dole i od spoljne strane ka sredini. Isto ponoviti i sa desnom dojkom.


Iako o značaju samopregleda za ranu dijagnostiku postoje oprečna mišljenja u stručnoj javnosti, ni jedan lekar vas neće posavetovati da odlažete samostalno pregledanje dojki.
Ukoliko primetite bilo kakav iscedak, kvržicu, udubljenje, otok ili deformaciju na bradavici, dojci ili pazušnoj jami, obavezno se obratite lekaru!
Takođe, bez obzira na to što samopregled obavljate redovno i ne primećujete bilo kakve promene, jednom godišnje radite mamografiju, koja je jedan od najpouzdanijih metoda dijagnostike raka dojke.
Tu ne smete praviti izuzetke, jer je jedna godina za razvoj raka ogroman period koji vam može promeniti život.

Šta ako je nalaz pozitivan?
Kod raka dojke primenjuje se nekoliko koraka u lečenju: hemoterapija, terapija zračenjem, hirurško lečenje, lečenje hormonalnim tabletama.
U zavisnosti od vrste raka dojke, njegovog stadijuma rasprostranjenosti, kao i mogućnosti postojanja metastaza, redosled ili izostavljanje neke od terapija varira od žene do žene.

  • Mirela

    13.10.2011 13:02
    Ja sam trazila
    Informacije o tome gde mogu obaviti preventivnu mamografiju ali nisam nasla?
  • zb360

    13.10.2011 12:17
    Zar je moguce da ova tema nikog ne zanima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.