Brkovi protiv raka prostate

Lansirana više kao šala pre nekoliko godina, kampanja za prevenciju raka prostate "Movember" sve je popularinija u svetu, posebno u Australiji i Velikoj Britaniji.

Lansirana više kao šala pre nekoliko godina, kampanja za prevenciju raka prostate "Movember" sve je popularinija u svetu, posebno u Australiji i Velikoj Britaniji.

"U novembru, pustite da vam porastu brkovi! To može da pomogne u borbi protiv raka prostate", glasi slogan ove kampanje koja je prvi put pokrenuta 2004. godine u Australiji pod nazivom "Movember" koji je nastao spajanjem reči "november" (novembar) i "mo" (brkovi u engleskom slengu).

Princip je jednostavan: tokom novembra, učesnici puštaju da im izrastu brkovi, a kada ih neko pita za tu novu modu, treba da usmere razgovor na bolesti koje pogađaju muškarce, među kojima je i rak prostate.

"Ova kampanja predstavlja zabavan i šaljiv način da se prenese sasvim ozbiljna poruka", kaže portparol Movembra u Londonu, prenosi britanska štampa.

Pokret koji je u šali lansirala grupa prijatelja u australijskom gradu Adelaidi, dosad se prošitio u 14 zemalja u svetu.

Akcija svake godine ima sve više pristalica. Ove godine se prijavilo blizu 590.000 muškaraca, što je 30 odsto više nego lani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.