Uspešno razdvojene sijamske bliznakinje

Sijamske bliznakinje Marija i Tereza Tapija iz Dominikanske Republike poslednji su slučaj bliznakinja koje su hirurški razdvojene. Nakon skoro celodnevne teške operacije u bolnici u Virdžiniji, one se trenutno oporavljaju.
Sijamske bliznakinje Marija i Tereza Tapija iz Dominikanske Republike poslednji su slučaj bliznakinja koje su hirurški razdvojene. Nakon skoro celodnevne teške operacije u bolnici u Virdžiniji, one se trenutno oporavljaju.

Doktor Dejvid Lening, glavni hirurg Dečje bolnice Ričmond na Univerzitetu Virdžinija, rekao da su devojčice u stabilnom stanju i da veruje da će se 19 meseci stare bliznakinje potpuno oporaviti i "odrasti u zdrave, nezavisne devojke".

Na 50.000 do 100.000 dece se rodi jedan par sijamskih blizanaca, u većini slučajeva ženskih. Takođe, više od trećine sijamskih blizanaca zbog urođenih nedostataka i poremećaja preživi samo jedan dan.

Doktorka Snežana Rakić, načelnica porodilišta Ginekološko-akušerske klinike Narodni front, kaže da se u Srbiji ne vodi evidencija koliko je takvih slučajeva bilo, ali da je svakako reč o veoma malom broju. "U Narodnom frontu je bio jedan slučaj za poslednjih sedam godina, ali je ta trudnoća prekinuta. Iako su danas hirurške tehnike toliko uznapredovale da su ove intervencije moguće, prenatalna dijagnostika i svi testovi se rade upravo zbog toga. Omogućavaju ranu dijagnostiku i prekid trudnoće do 20. nedelje", kaže dr Rakić.

Ona objašnjava da pojava sijamskih blizanaca nastaje zbog deobne greške jajnih ćelija, odnosno kada ćelija ne uspe da se podeli na dva dela.

Juče operisane Marija i Tereza rođene su spojene donjim delom grudi i stomakom, sa zajedničkom jetrom, pankreasom i delom tankog creva. Pre bliznakinja iz Dominikanske Republike, u Kaliforniji su operisane i dvogodišnje sijamske bliznakinje Anđelika i Anđelina Sabuko koje su bile spojene u predelu grudi i abdomena. Devojčice sa Filipina operisao je hirurški tim od 40 ljudi više od devet sati.

Hirurška intervencija je uključivala odvajanje želuca, dijafragme, grudne kosti, pluća i trbušnih zidnih mišića. Rekonstrukcija je uključivala "pokrivanje prozora koji je ostao na njihovim grudima", posle hiruškog razdvajanja.

Tokom septembra u SAD je izvršena još jedna operacija ovog tipa. Džošua i Džejkob Spejts, osmomesečni sijamski blizanci spojeni kičmom, uspešno su razdvojeni posle operacije koja je trajala 13 sati. Konačno su jedan drugom videli lice. Blizanci iz Memfisa rođeni su uz pomoć carskog reza šest nedelja prevremeno, a spojenost donjim delom kičme i karlicom je umanjivala njihove šanse za preživljavanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.