Bizarne metode lečenja žena

Da li možete da zamislite da su žene pedesetih godina koristile sredstva za dezinfekciju nameštaja i sanitarija za pranje intimnih delova tela? To deluje kao pravi horor film, ali nije ništa u poređenju sa drugim bizarnim lekovima.
Da li možete da zamislite da su žene pedesetih godina koristile sredstva za dezinfekciju nameštaja i sanitarija za pranje intimnih delova tela? To deluje kao pravi horor film, ali nije ništa u poređenju sa drugim bizarnim lekovima.

Da medicina i tehnologija nisu napredovale, žene bi danas bile u ozbiljnom problemu. Na njima bi se primenjivali poprilično bizarni metodi lečenja od kojih neki lede krv u žilama.

1. Dezinfekcija vagine

Sredstvo za dezinfekciju koristilo se za pranje intimnih delovih tela i kao kontraceptivno sredstvo decenijama, a čak je prodavano i pod oznakom "ženski higijenski proizvod". To znači da su žene podsticane da intimne delove tela peru jakim deterdžentima koji inače služe za čišćenje sanitarija kako bi bile "čiste" ili sprečile začeće. Tada naravno nisu postojali nikakva testiranja bezbednosti upotrebe proizvoda, pa je tek posle 1960. godine Američka medicinska asocijacija otkrila da su "stručnjaci" u reklamama bili samo zaposleni u kompaniji oglašivača.

2. Orgazmima lečili žensku histeriju

Ženska histerija u doslovnom prevodu znači "bolest materice" i bila je najčešća dijagnoza u Viktorijanskoj eri. Simptomi su opisivani kao "osećaj gušenja, nelagode, davljenja, nesanice, nervoze" i svi su bili posledica "zanemarivanja ženskih genitalija". Kako bi ih izlečili, lekari su pacijentkinjama priređivali orgazme ručnom stimulacijom. Medicinari su prestali da priznaju žensku histeriju kao legitimnu dijagnozu i orgazam kao legitiman lek. Ipak, debata o koristima po zdravlje koje dobijamo od orgazma traje i dan danas.

3. Laganom hranom protiv seksualnog uzbuđenja

Poreklo grahamovih krekera i kukuruznih pahuljica mnogo je drugačije nego što mnogi misle. Takva hrana u početku je pravljena kao deo kampanje koja je za cilj imala da ubedi Amerikance da se hrane blagom hranom, kako bi sprečili seksualno uzbuđenje i izbegli masturbiranje. Mit o tome da je masturbacija nezdrava uglavnom je propagiran anonimno putem pamfleta koji su glasili "Onanija, ili grozni greh samozagađenja". Pamflet je postigao ogroman uspeh i podstakao stvaranje mnogih sličnih knjiga. Prema autoru, masturbacija je kod žena izazivala niz raznih simptoma: "Čini da izgledaju bledunjavo i istrošeno. Često je uzrok napada histerije, a nekada napada na druge zbog histerije. Međutim, ono što mnogo češće proizvodi je – sterilitet". Dr Džon Harvi Kelog i velečasni Silvester Graham bili su reformatori ishrane u 19 veku i bili pod snažnim uticajem pamfleta "Onanija". Obojica su verovali da lagana hrana može da sputa seksualnu želju i spreči "nezdravo" postizanje seksualnog zadovoljstva.

4. Histerektomija - "lek" za masturbaciju

Još jedan "lek" za navodnu bolest masturbacije i ženske histerije je mnogo radikalniji od grahamovog hleba. Naime, tokom 19. veka su lekari radili kompletno uklanjanje materice kod žena koje su nepopravljivo bile sklone masturbaciji.

5. Pantljičara za mršavljenje

Početkom 20. veka oglašivači su hvalili pilule sa pantljičarama koje su navodno izazivale mršavljenje. Nije poznato da li su originalne pilule zaista sadržale pantljičaru, ali je jasno da se stigma oko žena koje imaju nešto veći broj kilograma nikada nije promenila.

  • 19.11.2011 22:21
    Ahm, ahm, bolje da se zabrinemo zbog proizvoda koji i danas haraju! Jeste li zaboravili da je skoro do juče prodavana VARIKINA kao "čudotvorni lek" koji leči sve živo, i ponešto mrtvo?
    Što se tiče histerije, možda ta terapija i nije tako loša.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.