Dečak rođen sa srcem van tela preživeo

Kada se Rajan Markvis rodio sa srcem izvan tela, lekari nisu očekivali da će preživeti, jer nijednoj bebi s tako retkom kombinacijom urođenog defekta to nikada ranije nije uspelo. Čudo se ipak dogodilo i Rajan uskoro puni tri godine.
Kada se Rajan Markvis rodio sa srcem izvan tela, lekari nisu očekivali da će preživeti, jer nijednoj bebi s tako retkom kombinacijom urođenog defekta to nikada ranije nije uspelo. Čudo se ipak dogodilo i Rajan uskoro puni tri godine.

Lekari su otkrili anomaliju kad je njegova majka Lijan Markvis bila u 12. nedelji trudnoće i odmah su joj savetovali da abortira. Roditelji su to hrabro odbili i rizik im se isplatio. "Hteli smo da prepustimo prirodi da ide svojim tokom", kaže Lijan Markvis.

Ektopija srca, to jest izmeštenost srca, ili njegov razvoj na neuobičajenom mestu, dešava se u samo osam slučajeva na milion porođaja, a 90 odsto beba je mrtvorođeno ili umire za tri dana. Da stvar bude još teža, Rajan je rođen i sa sindromom hipoplastičnog desnog srca, što znači da mu je samo leva strana srca normalno razvijena.

Lijan Markvis se porodila carskim rezom krajem februara 2009. u Dečjem nacionalnom medicinskom centru u Vašingtonu uz pomoć 30-člane medicinske ekipe.

Dr Mario Donofrio, član tima za srčane probleme fetusa, ispričao je: "Odmah sam saopštio roditeljima da će biti pravo čudo ako preživi. Jer, postojala je velika verovatnoća da se srce, tako potpuno izloženo, inficira, što bi bilo kobno."

Rajan je podvrgnut teškoj operaciji kad je imao samo dve nedelje kako bi se obezbedio pravilan protok krvi kroz srce. Zatim je u naredne dve godine imao više od 10 operacija, između ostalog i da bi mu se srce rekonstruisalo tako da samo jedna polovina obavlja posao celog organa. U grudni koš je ubačeno dodatno tkivo kako bi pokrivalo ogoljeno srce. "Za sve to vreme držao se neverovatno hrabro i nije prestajao da se bori. Trebaće mu još jedan zahvat u budućnosti kako bi se srce zaštitilo od mehaničkih povreda. Ali za sada je dovoljno da nosi neki vid zaštitinog jastučića dok se igra i skače. Znamo da neće biti profesionalni sportista, ali će moći da trčkara po dvorištu i penje se na drveće kao sva normalna deca", kaže Lijan Markvis, koja sa suprugom Henrijem i ćerkama Natali (7) i Ejnsli (5) živi u Pensilvaniji.

Rajanov slučaj je dospeo u medicinske časopise, a lekari veruju da će pružiti nadu svim bebama koje se rađaju s teškim srčanim manama. Stručnjaci kažu da će Rajanu u budućnosti možda biti neophodna transplantacija srca, ali za sada sve teče normalno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.